Lovitură după lovitură pentru cetățeanul român. După ulei, pâine, zahăr și făină, în perioada următoare se vor scumpi semnificativ și alte alimente de bază.
Producătorii din România spun că, în perioada următoare, carnea și mezelurile se vor scumpi din nou. Principala cauză este reprezentantă de faptul că materia primă este mai scumpă, facturile sunt mai mari, combustibilii mai scumpi și ei.
Deja, prețul unora dintre aceste produse s-a dublat deja pe rafturile marilor magazine din țară.
”România importă foarte multe materii prime, foarte multe componente în toate procesele de producție și nu doar mezeluri. Și cu siguranță această scumpire masivă a transportului se răsfrânge și în partea de post a produsului.
Vorbim despre transport pe toate căile, și naval, și terestru. Scumpirile sunt cu 2 cifre”, a spus Radu Timiş Jr, directorul unei companii de mezeluri, notează Antena 3.
Producătorii spun că sunt șanse importante ca până și parizerul sau crenvurştii să ajungă un lux pentru cetățeanul din România. Prețurile în creștere se observă la carnea de vită, pui și curcan.
De altfel, prețurile acestor produse s-au dublat în ultima perioadă. Valoarea tipului de cărnuri amintite pentru procesare a crescut până la 6 euro pe kilogram. Astfel, pentru un produs final, cum ar fi, spre exemplu, rulada de vită, valoarea a crescut la raft și cu 92%, mai scrie sursa citată.
Specialiștii spun că sunt și alte motive pentru care prețurile finale ale preparatelor din carne au ajuns să crească masiv. Problema majoră și cu care se confruntă procesatorii de carne din țara noastră este lipsa acută a șoferilor angajați pe acest segment.
Nu în ultimul rând, costul produsului final a crescut și din cauza majorării prețului carburanților, mai ales că la noi în țară și materia primă vine în general din importuri.
În plus, congestionarea portului din Constanța, precum și cozile enorme de la intrarea în țară prin toate vămile, au condus la o oarecare criză în lanțul alimentar.