News

Parlamentarii de la Chișinău, scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis. De ce se tem că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a lui Vladimir Putin

Foști parlamentari din Republica Moldova au înaintat o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, în care vorbesc despre riscul ca Rusia să invadeze și țara lor.
29.05.2022 | 10:44
Parlamentarii de la Chisinau scrisoare deschisa pentru Klaus Iohannis De ce se tem ca Republica Moldova ar putea fi urmatoarea tinta a lui Vladimir Putin
Parlamentari de peste Prut i-au scris lui Iohannis: "Riscul unei invazii rusesti în Republica Moldova nu poate fi neglijat". Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un număr de 92 de foști deputați, împreună cu personalități de peste Prut, subliniază într-o scrisoare deschisă către Klaus Iohannis, dar și către Maia Sandu că este real riscul unei invazii rusești în Republica Moldova.

Parlamentarii de peste Prut atrag atenția asupra unei invazii a Rusiei în Republica Moldova

În aceeași scrisoare, se menționează că Vladimir Putin vrea să refacă fosta URSS, dar și că vrea să creeze o nouă ordine mondială, situație care este ”și mai neliniștitoare”.

ADVERTISEMENT

”Războiul sângeros declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și ororile comise de trupele ruse asupra orașelor și populației civile ucrainene se lasă cu efecte tot mai devastatoare asupra ucrainenilor – exodul a circa 5 milioane de cetățeni ucraineni, preponderent femei și copii, orașe, maternități și teatre practic transformate în ruine, civili, bătrâni, mame și copii omorâți. Toate acestea au pus în gardă întreg continentul european și chiar lumea civilizată.

Suntem solidari cu poporul ucrainean, susținem eroismul armatei ucrainene și cerem retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. Pare greu de crezut, dar sondajele recente efectuate în Federația Rusă arată că circa 80 la sută dintre ruși susțin războiul împotriva Ucrainei și militarismul lui Putin. Acest adevăr crunt și inuman nu lasă prea multă speranță într-o pace cât de cât apropiată, nemaivorbind de una durabilă, ci dimpotrivă, alimentează tot mai grav îngrijorările privind securitatea regională, europeană, dacă nu chiar mondială.

ADVERTISEMENT

Obsesiile liderului de la Kremlin de a reface fosta URSS într-un nou imperiu rus, cu acapararea militară și încorporarea forțată a statelor independente din spațiul post-sovietic, amenințările cu armele nucleare și recentele declarații ale Moscovei despre o nouă ordine mondială, „justă și democratică” e și mai neliniștitoare”, este precizat în scrisoare

Parlamentarii de peste Prut vor unirea cu România

Autorii documentului au scris și că în cazul unui război declanșat de Rusia în Republica Moldova, țara lor nu ar face față. Mai mult, ei au cerut unirea cu România.

ADVERTISEMENT

Cu toate asigurările Domniilor voastre că „nu există un pericol de atac militar asupra Republicii Moldova” (Președintele Maia Sandu) sau că „nu avem, în acest moment, nici un fel de date că ar exista amenințări militare la adresa Republicii Moldova” (Președintele Klaus Johannis), asediul și bombardarea Odessei de către trupele ruse, oraș aflat la doar 150 km distanță aeriană de Chișinău, determină pe tot mai mulți experți locali și internaționali să considere Republica Moldova următoarea țintă a expansionismului lui Putin.

Considerații confirmate indirect tot mai des de retorica Moscovei din ultimele zile la adresa Chișinăului. În același timp – ne vedem nevoiți să recunoaștem – forțele armate ale Republicii Moldova sunt departe de a fi în stare să țină piept unei invazii rusești, iar prezența de trupe militare ruse de ocupație pe teritoriul republicii noastre pune și mai mult în pericol securitatea națională.

ADVERTISEMENT

Considerăm că riscul unei invazii rusești în Republica Moldova nu poate fi neglijat și oricând poate deveni o realitate năprasnică facem apel către Domniile voastre pentru a identifica și demara cât mai curând posibil o formulă pașnică extraordinară de reîntregire a celor două state românești, de unificare a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului prin (Re)UNIREA Basarabiei/Republicii Moldova cu PATRIA-MAMĂ, ROMÂNIA!”, mai este menționat în document.

ADVERTISEMENT