News

Renate Weber, revocată din funcția de Avocat al Poporului. PSD atacă la CCR decizia Parlamentului. Update

Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului. PSD atacă la CCR decizia Parlamentului.
16.06.2021 | 15:37
Renate Weber revocata din functia de Avocat al Poporului PSD ataca la CCR decizia Parlamentului Update
ADVERTISEMENT
16-06-2021
12:40

Renate Weber, revocată din funcția de Avocat al Poporului. PSD va ataca la CCR decizia Parlamentului

Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului de către plenul reunit al Parlamentului. Decizia s-a luat cu 247 de voturi ”pentru”, 32 de voturi ”împotrivă” și o abținere.

PSD, prin vocea liderului său, Marcel Ciolacu, a anunțat încă de marți că social-democraţii vor contesta la Curtea Constituţională schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi că vor reclama Comisiei Europene acest demers.

La scurt timp după această decizie, vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), a spus că decizia de revocare este ”contra interesului poporului român”.

Și reprezentanții AUR au criticat măsura. ”Asistăm astăzi la execuția cu public a Avocatului Poporului și la o operațiune concertată de subjugare a acestei instituții de către factorul politic. Faceți o nedreptate, că încălcați legea”, spune senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

16-06-2021
11:48

Comisiile juridice au aprobat cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat cerere de revocare a lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

”Cu majoritate de voturi în comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost aprobată cererea de revocare a Avocatului Poporului care va fi înaintată spre dezbatere şi vot final plenului reunit”, a afirmat preşedinta comisiei juridice a Senatului Iuliana Scântei, la şedinţa de miercuri a comisiilor reunite, potrivit News.ro.

Senatorii și deputații de la PSD au ieșit din sală, revoltați că propunerea nu a fost discutată și s-a trecut imediat la procedura de vot.

Vicepreşedintele comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Nicuşor Halici a acuzat partidele parlamentare care formează coaliţia de guvernare de dictatură parlamentară, iar votul în comisii nu a fost unul care să respecte procedura parlamentară.

16-06-2021
11:36

Renate Weber, schimb dur de replici cu reprezentanții Coaliției

Ședință tensionată a Comisiei Juridice în care se discută proiectul de hotărâre pentru revocarea Avocatului Poporului. În cadrul acesteia au avut loc schimburi de replici foarte dure între reprezentanții coaliţiei şi Renate Weber.

Încă în funcția de Avocat al Poporului, Renate Weber a întrebat ironic dacă interesează pe cineva apărarea sa. ”

”Primul reproş e că nu am transmis Parlamentului şi Guvernului un raport special despre problemele de sistem constatate în urma crimei de la Caracal. Dacă mi-aţi fi oferit posibilitatea să xerocopiez multitudinea acţiunilor noastre aţi fi văzut că Avocatul Poporului a încercat în multiple planuri să facem lumină şi să arătăm probleme de sistem.

Faptul că nu am făcut un raport special, nu e o încălcare a legii. Noi nu avem de ce să facem rapoarte tematice speciale. Din 1997 până azi niciodată parlamentul nu a cerut Av Poporului să facă un raprot special”, a declarat Renate Weber.

Apoi, Weber a intrat într-un conflict verbal cu președinta ședinței, Iuliana Scântei, de la PNL. Weber a atras atenţia că sunt şi greşeli în document.

”Dacă vreţi să fiţi maliţioasă şi să ne sancţionaţi pentru greşeli gramaticale, nu face obiectul cererii de revocare”, a fost replica preşedintei de şedinţă.

Miercuri, 16 iunie, a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Din cele mai noi informații, UDMR ar urma să propună un nume pentru această funcție, dacă Renate Weber va fi îndepărtată. Liderii coaliţiei au ajuns la un acord pe această temă.

ADVERTISEMENT

Parlamentul dezbate revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a declarat că plenul Parlamentului va dezbate miercuri un proiect de hotărâre de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber.

”Plen al Camerelor reunite, la ora 13.00, pentru a dezbate solicitarea de revocare din funcţia de avocat al poporului a doamnei Renate Weber.

ADVERTISEMENT

Comisiile juridice se vor reuni după şedinţa Birourilor Permanente Reunite pentru a întocmi raportul pe solicitarea formulată de grupurile parlamentare PNL, USR PLUS şi UDMR şi vor întocmi, până la ora plenului, raportul şi proiectul de hotărâre de revocare”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban, conform Rfi.

Liderul PNL a mai precizat că actualului Avocat al Poporului i se reproșează ”încălcarea Constituției și a legilor”.

ADVERTISEMENT

Orban nu a dorit să avanseze numele viitorului candidat pentru funcția de Avocat al Poporului. A spus doar că acesta va fi comunicat după ce coaliția de guvernare va ajunge la un acord.

UDMR ar urma să primească funcția de Avocat al Poporului

În ciuda declarațiilor lui Orban, se pare că cei din coaliția de guvernare ar fi decis deja următorul pas. Potrivit PS News, coaliția PNL-USR PLUS-UDMR ar fi votat ca reprezentanții UDMR să fie cei care vor propune noul Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber.

ADVERTISEMENT

Favorit pentru această poziție ar fi Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului

Marți, Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului. Ulterior, într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului a susținut că respingerea rapoartelor de activitate este un abuz și încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Renate Weber a fost numită în funcţia de Avocat al Poporului în iullie 2019.

După această mișcare a puterii, deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că partidul din care face parte va sesiza Curtea Constituţională.

ADVERTISEMENT