News

Partenera de afaceri a lui Cornel Dinicu a pierdut două terenuri aflate lângă Ferma Dacilor. Cum s-a ajuns în această situație

Alina Cealâcu, care deține în acte terenul pe care s-a construit Ferma Dacilor, a dorit să achiziționeze două terenuri agricole în vecinătatea complexului.
09.01.2024 | 13:59
Partenera de afaceri a lui Cornel Dinicu a pierdut doua terenuri aflate langa Ferma Dacilor Cum sa ajuns in aceasta situatie
Terenul pe care s-a ridicat Ferma dacilor, complexul lui Cornel Dinicu, aparține Alinei Cealâcu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Cornel Dinicu se află în arest preventiv pentru 30 de zile din seara zilei de 3 ianuarie 2024, dar el a făcut o contestație la această decizie, ce urma să fie judecată de Tribunalul Prahova pe 9 ianuarie. Adrian Ristin și Adelina Ilie, administratorii din acte ai firmei prin care se derula activitatea de la Ferma Dacilor, se află în arest la domiciliu.

Alina Cealâcu a dorit să cumpere două terenuri agricole extravilane

Cei trei sunt cercetați sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, după incendiul în urma căruia au decedat opt oameni. După tragedie, un alt nume a intrat în atenția presei, cel al Alinei Cealâcu, care deține în acte terenul de la Gura Vadului pe care s-a ridicat pensiunea.

ADVERTISEMENT

În 2016, Consiliul local al comunei Gura Vadului a aprobat un PUZ pentru un teren de 19.618 metri pătrați, aflat în proprietatea Alinei Cealâcu, ce urma să intre în intravilan pentru ridicarea mai multor construcții în cadrul complexului Ferma Dacilor. La începutul lui 2021, Consiliul Local a decis modificarea hotărârii din 2016.

Astfel, perioada de valabilitate a PUZ-ului pentru investiţia “construire complex de agrement – Ferma Dacilor – restaurant, spaţii de cazari, pavilioane, saună, anexe gospodăreşti” a fost prelungită până la data intrării în vigoare a noului PUG al comunei. Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, suprafața totală a terenului pe care se află Ferma Dacilor este de aproape 40 de hectare, după cum a declarat Cornel Dinicu. Alina Cealâcu a încercat să mai cumpere două terenuri agricole extravilane în Gura Vadului, unul de 556 metri pătrați (în valoare de 1.100,88 lei), altul de 449 metri pătrați (891,69 lei), conform informațiilor consultate de FANATIK pe site-ul primăriei Gura Vadului.

În acte, Alina Cealâcu a figurat ca preemptor

Patru persoane fizice, proprietarele acestor două terenuri arabile, le-au scos la vânzare, iar pe 17 octombrie 2022 s-au parafat două acte care se numesc “notificări preemptori”. În aceste documente, numele Alinei Cealâcu figurează ca preemptor III. Doar Cealâcu a vrut să cumpere aceste terenuri, în acte nu mai figurează alți preemptori.

ADVERTISEMENT

Vânzarea terenurilor de către persoanele fizice sau juridice se poate face cu respectarea dreptului de preempțiune. Conform legii, preemptori de rang I sunt coproprietarii, rudele de gradul I, soţii, rudele şi afinii până la gradul al treilea incluși. Preemptori de rang III, cum a fost Alina Cealâcu, sunt proprietarii și/sau arendașii terenurilor agricole vecine cu terenul supus vânzării.

Așadar, Cealâcu avea un teren în vecinătatea celor două puse în vânzare și a dorit să se extindă. Arendașul care dorește să cumpere terenul agricol arendat situat în extravilan trebuie să dețină această calitate în temeiul unui contract de arendare valabil, încheiat și înregistrat potrivit dispozițiilor legale cu cel puțin un an înainte de data afișării ofertei de vânzare la sediul primăriei.

ADVERTISEMENT

Partenera  de afaceri a lui Cornel Dinicu nu și-a exercitat dreptul de preempțiune

Pe 30 ianuarie 2023, s-au încheiat două procese verbale de constatare a derulării etapei procedurale privind exercitarea dreptului de preempțiune, conform datelor consultate de FANATIK. Aceste acte au fost întocmite la expirarea termenului de 45 de zile lucrătoare la care preemptorul, adică Alina Cealâcu, nu și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru cumpărarea celor două terenuri agricole.

Practic, cei patru proprietari ai celor două terenuri au reluat procedura de vânzare a bunurilor imobiliare după ce Alina Cealâcu a renunțat la dreptul de preempțiune parafat în octombrie 2022. Cornel Dinicu și Alina Cealâcu au fost parteneri în firma Zaco SRL, prin intermediul căreia s-au construit la Mizil un hotel, un club și o piscină.

Zaco SRL a intrat în insolvență, iar lichidatorul financiar al firmei i-a dat în judecată pe Cornel Dinicu și Alina Cealâcu, pentru a-i face obliga să plătească aproximativ un milion de lei, sumă ce reprezenta o parte din datoriile pe care le acumulase societatea comercială. În martie 2022, Dinicu și Cealâcu au câștigat definitiv procesul cu lichidatorul judiciar.

ADVERTISEMENT