News

Partidele din coaliție nu s-au înțeles pe funcțiile de prefect. Mod inedit de împărțire a posturilor

05.01.2021 | 21:30
Partidele din coalitie nu sau inteles pe functiile de prefect Mod inedit de impartire a posturilor
ADVERTISEMENT

Liderii partidelor de guvernământ s-au întâlnit pentru împărțirea funcțiilor de prefect, însă negocierile au intrat în impas. Pentru deblocarea situației, USR-PLUS a propus un sistem inedit de alocare a posturilor pentru fiecare partid, scrie Adevărul citând surse politice.

Negocierile s-au blocat pentru  că PNL și USR-PLUS nu s-au înțeles asupra împărțirii județelor mai dezvoltate, în timp ce UDMR cere posturile de prefect din județe în care etnicii maghiari sunt majoritari (Harghita și Covasna) sau în cele cu o puternică minoritate (Mureș, Bihor).

ADVERTISEMENT

Potrivit algoritmului stabilit deja în coaliție, PNL va obține 23 de posturi de prefect, USR-PLUS 14, iar UDMR-5.

Funcțiile de prefect, alocate prin alegeri succesive ale partidelor

Atât liberalii, cât și aliații lor din USR-PLUS vor să obțină funcțiile de prefect din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu, Constanţa sau Timiş, județe cu un grad mai mare de dezvoltare economică.

ADVERTISEMENT

Pentru ca decizia finală să nu producă frustrări în coaliție, USR-PLUS a propus un sistem de alegere în ordinea opțiunilor, sistem care este folosit și la nivelul instituțiilor Uniunii Europene.

Astfel, PNL va alege primul judeţul unde vrea prefectul, urmat de USR-PLUS. A treia opțiune va fi a liberalilor, iar UDMR o va avea pe a patra. Al cincilea post de prefect va merge tot la PNL, urmat de USR-PLUS și UDMR până când fiecare partid își epuizează numărul de opțiuni.

ADVERTISEMENT

După formularea acestei propuneri, președintele PNL Ludovic Orban a spus că această chestiuni va trebui discutată în prealabil în interiorul partidului, astfel că subiectul va fi tranșat într-o viitoare reuniune a liderilor coaliției. Astfel, fiecare partid va trebui să stabilească o listă cu potențialii prefecți pe care-i va susține și cu județele pe care ar dori să  și le asigure prin acest procedeu.

Negocierile cu partenerii PNL de la guvernare a produs deja tensiuni în rândurile liberalilor atunci când s-au împărțit funcțiile de ministru. Prim-vicepreședintele Rareş Bogdan şi mai mulţi lideri au fost supăraţi pe rezultatul negocierilor cu USR-PLUS şi UDMR și chiar au încercat un puci în partid în timp ce Orban se afla la negocierile pentru noua coaliție.

ADVERTISEMENT