Un partid din România vrea să reintroducă stagiul militar obligatoriu. Propunerea vine chiar din partea unui general înscris în formațiunea politică. Acesta spune că în cadrul partidului se discută intens acest subiect.
Este vorba de partidul AUR, iar cel care a vorbit despre propunerea de a fi reintrodus stagiul militar obligatoriu, în România, este generalul Mircea Chelaru, membru al Alianței pentru Unirea Românilor.
Dacă AUR va ajunge la guvernare, una dintre măsurile incluse în programul partidului vizează tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani. Aceștia ar putea fi nevoiți să facă stagiul militar. Potrivit generalului, la ora actuală sunt discutate mai multe forme ale propunerii.
Astfel, stagiul militar obligatoriu ar putea dura cel puțin trei luni, urmând să fie făcut în cadrul armatei sau a unor asociații non-profit. Generalul Mircea Chelaru susține că introducerea unei astfel de măsuri nu trebuie privită drept o „agresiune asupra libertății”.
Totodată, acesta spune că în Constituție se precizează faptul că românii au obligația și dreptul de a-și apăra țara. „Nu este o agresiune asupra libertății nimănui, nu este o chestiune care sa prindă tânărul cu arcanul şi dus obligatoriu. În constituţie, articolul 55, dacă am reţinut bine, la drepturile şi îndatoririle cetăţenilor, se stipulează: Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să-şi apere ţara.
Aşadar, dacă în Constituţie cetăţeanul român este obligat să îşi îndeplinească acest atribut, bineînțeles că statul este obligat, la rândul său, să-i asigure pregătirea necesară pentru a-şi îndeplini obligaţia constituţională. Forma prin care se face acest lucru este cu totul altceva”, a declarat generalul Mircea Chelaru la Realitatea Plus.
Reprezentantul AUR consideră că întreaga populație trebuie să fie pregătită pentru apărare. El spune că dacă cetățenii nu sunt pregătiți în caz de război, ei devin victime sigure. „Pregătirea prin Constituție este obligatorie.
Că se face în formă alternativă, că se face pe o perioadă de 5 ani, alternativ, în funcție de cum dorește să participe, că este una integrată corespunzător tipului de voluntariat”, a adăugat Mirea Chelaru.
Generalul mai declară că statul nu ar trebui să aștepte ca cineva să vină să apere țara din afară. Potrivit acestuia, există cel puțin 35 de tipuri de misiuni pe care le pot face cetățenii, în caz de război. În acest sens, generalul propune o „minimă pregătire militară”.