News

Patriarhia, mesaj pentru credincioși după prelungirea stării de alertă. Ce reguli trebuie să respecte și cum se vor desfășura slujbele

17.07.2020 | 15:59
Patriarhia mesaj pentru credinciosi dupa prelungirea starii de alerta Ce reguli trebuie sa respecte si cum se vor desfasura slujbele
ADVERTISEMENT

În contextul prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile, Patriarhia Română le reamintește credincioșilor ce reguli trebuie să respecte în timpul slujbelor care au loc înăuntrul sau în afara lăcașurilor de cult.

Din comunicatul emis de conducerea Bisericii Ortodoxe Române, reiese faptul că enoriașii trebuie să se conformeze în continuare unor reguli stricte de distanțare fizică și de igienă pentru a stopa răspândirea COVID-19.

ADVERTISEMENT

Printre măsurile care nu trebuie să lipsească de la liturghiile organizate în următoarea perioadă sunt cele de bază: purtarea măștii de protecție și distanța de doi metri între cetățeni.

Patriarhia Română, mesaj pentru credincioșii privind regulile ce trebuie respectate după prelungirea stării de alertă

Prelungirea stării de alertă și numărul mare de infectări din ultima perioadă mențin restricțiile și pentru credincioșii care participă la slujbele religioase. Sunt impuse reguli atât pentru cei care vor să intre în biserici, cât și pentru cei care vor să asculte slujbele din curtea lăcașurilor de cult.

ADVERTISEMENT

Conform comunicatului BOR, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, iar accesul se realizează în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 metri în orice direcție, câte 4 mp pentru fiecare credincios.

În cazul în care numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber, în curtea bisericii.

ADVERTISEMENT

”În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană”, arată Patriarhia, conform TVR.

Bisericile, deschise pe toată durata săptămânii. Cine nu are acces în biserică

Pentru a se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică, lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește persoanele care au acces în biserică, acestea vor respecta distanţa de 2 metri, așteptând pe un singur rând. Distanța între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

”Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala”, au precizat reprezentanții Patriarhiei Române.

De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie – tuse, strănut, rinoree.

Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m.

Patriarhia Română mai anunță că, la intervale de patru ore, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit, iar la intrarea în biserică vor fi amplasate soluții de dezinfectare, fiecare credincios care intră în biserică urmând să își dezinfecteze mâinile.

Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curățate.

ADVERTISEMENT