News

Patriarhia, reacție dură după deciziile Guvernului! „Problema Sfintei Împărtășanii aparține exclusiv Bisericii”

09.05.2020 | 17:16
Patriarhia reactie dura dupa deciziile Guvernului Problema Sfintei Impartasanii apartine exclusiv Bisericii
ADVERTISEMENT

Patriarhia Română nu a ezitat și a avut o reacție dură după deciziile anunțate de Guvern! Vă reamintim că Executivul condus de Ludovic Orban a propus redeschiderea bisericilor pentru credincioși, însă slujbele vor fi săvârșite doar în afara lăcașurilor de cult.

Patriarhia, reacție dură după deciziile Guvernului!

Există și câteva excepții! Cununiile, botezurile și înmormântările, care pot fi ținute în interior și la care pot participa maximum 16 persoane.

ADVERTISEMENT

Au existat câteva prevederi care au stârnit mânie în rândul preoților. Conform propunerilor înaintate de Guvern se interzice, prin prevederea ca Sfânta Împărtășanie să fie administrată prin lingurițe și pahare de unică folosință, folosirea obiectelor de cult liturgice.

„Problema Sfintei Împărtășanii aparține exclusiv Bisericii”

Mai mult de atât, Guvernul interzice și sărutarea icoanelor, a Sfintei Cruci, a Sfintei Evanghelii și a altor obiecte de cult.

ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că bisericile trebuie redeschise, pentru că atât Biserica Ortodoxă Română, cât și toate celelalte culte religioase au dovedit deja în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie. Însă, Patriarhia consideră că administrarea Sfintei Împărtășanii nu poate fi condiționată de Guvern.

”Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială.

ADVERTISEMENT

Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință.

Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit deja în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație.

ADVERTISEMENT

Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii.

Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a precizat Vasile Bănescu pentru știripesurse.ro

 

 

ADVERTISEMENT