News

Patriarhia Română dezvăluie ce se va întâmpla anul acesta cu Lumina Sfântă de la Ierusalim. Când fi adusă în țară

Patriarhia Română a făcut un anunț important legat de Lumina Sfântă de la Ierusalim, dar și momentul în care va fi adusă pe teritoriul țării noastre.
15.04.2022 | 22:48
Patriarhia Romana dezvaluie ce se va intampla anul acesta cu Lumina Sfanta de la Ierusalim Cand fi adusa in tara
ADVERTISEMENT

Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, va fi prezent la Mormântul Domnului și va aduce imediat după ceremonie candela care conține Sfânta Lumină, la București.

Patriarhia Română, anunț despre Lumina Sfântă de la Ierusalim. Când ajunge în țară

Ceremonia de primire a Sfintei Lumini are loc în Vinerea Mare, după slujba Prohodului, când sunt stinse toate candelele din interiorul Sfântului Mormânt. Intrarea este sigilată, urmând ca în Sâmbăta Mare, în timpul Vecerniei participanții să înconjoare Mormântul de trei ori.

ADVERTISEMENT

Apoi, după cântarea Lumină lină, Patriarhul rupe sigiliul mormântului și intră îmbrăcat numai cu stiharul alb. Momentul aprinderii Sfintei Lumini are loc undeva între orele 14:00 și 14:30.

Ulterior, îngenunchează în fața lespezii pe care a stat Trupul Domnului și rostește o rugăciune specială în care cere binecuvântarea harului dumnezeiesc și primirea Sfintei Lumini.

ADVERTISEMENT

Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări cu care iese în fața ușilor Sfântului Mormânt. Lumina este oferită celor prezenți, cunoscându-se faptul că maximum 1.000 de persoane vor fi în interior și alte 500 în curtea exterioară a Bisericii Sfântului Mormânt.

Momentul în care Lumina Sfântă ajunge în țara noastră

Reprezentantul Patriarhiei Române va pleca imediat după ceremonie și va merge direct la Aeroportul din Tel Aviv. Arhim. Teofil Anăstăsoaie va transporta candela cu Lumina Sfântă spre București, unde fi așteptat de un delegat.

ADVERTISEMENT

„În funcție de formalitățile de zbor și culoarul aprobat, vom decola în jurul orei 16:30 pentru a fi în România în jurul orei 19:00. La Aeroportul Henri Coandă, un delegat al Părintelui Patriarh va aștepta Sfânta Lumină pe care o va oferi delegațiilor din țară și ai protoieriilor din București.

Candela va fi dusă apoi la Catedrala Patriarhală unde va fi primită în mod oficial de Patriarhul României”, a detaliat Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, notează basilica.ro.

ADVERTISEMENT

Sursa menționată mai arată că este vorba de o tradiție foarte veche și a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2008. Noaptea de Înviere din 2022 va fi al 14-lea an al acestei tradiții care s-a desfășurat inclusiv în timpul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: