News

Patru companii din domeniul electronicelor și electrocasnicelor, amendate drastic: ”Înțelegere pe piața televizoarelor și a telefoanelor”

Patru mari companii din România, de pe piața electronicelor și electrocasnicelor, au fost amendate cu peste 100 de milioane de lei de Consiliul Concurenței.
08.02.2024 | 15:33
Patru companii din domeniul electronicelor si electrocasnicelor amendate drastic Intelegere pe piata televizoarelor si a telefoanelor
Patru companii din România - eMag, Samsung, Altex și Flanco - amendate drastic de Consiliul Concurenței: ”Înțelegere pe piața televizoarelor și a telefoanelor”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Patru mari companii din România care domină piața electronicelor și electrocasnicelor au fost amendate drastic de Consiliul Concurenței. Neregulile descoperite de autorități.

Patru companii din România – eMag, Samsung, Altex și Flanco – amendate drastic de Consiliul Concurenței: ”Înțelegere pe piața televizoarelor și a telefoanelor”

Într-un comunicat de presă emis joi, 8 februarie, Consiliul Concurenței anunță că a amendat patru companii cu 123 milioane de lei. Acestea sunt acuzate că au făcut o înțelegere pe piața televizoarelor și a telefoanelor mobile.

ADVERTISEMENT

Vizate de sancțiune sunt SEROM (Samsung România), Dante International S.A. (eMag), Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A. Acestea ar fi fixat prețurile în perioada 2019 – 2021.

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

ADVERTISEMENT

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile.

Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare amendă a fost primită de SEROM: 75.441.655 lei. Urmează Altex – 21.376.113 lei, Dante International S.A. cu 20.311.427 lei și Flanco cu 6.223.580 lei.

Consiliul Concurenței: Amenzile sunt executorii

Consiliul Concurenței mai notează că investigația în această speță a început în anul 2021. Ea a avut la bază o serie de informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență.

ADVERTISEMENT

Autoritățile explică faptul că ”legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare”.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. ANAF pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT