News

Patru persoane au ajuns la Urgenţe, după ce una s-a spălat cu soluţie împotriva râiei. Între ele se află şi două fetiţe, de 2 şi 4 ani

Patru persoane din Oradea au ajuns în stare gravă la spital după ce una dintre ele s-a spălat cu soluție antiparazitară pentru câini, mai exact o soluție împotriva râiei.
31.01.2024 | 13:36
Patru persoane au ajuns la Urgente dupa ce una sa spalat cu solutie impotriva raiei Intre ele se afla si doua fetite de 2 si 4 ani
Patru persoane au ajuns la Urgenţe, după ce una s-a spălat cu soluţiei împotriva râiei. Între ele se află şi două fetiţe, de 2 şi 4 ani
ADVERTISEMENT

Pe lista victimelor se află două fetițe cu vârsta între 2 și 4 ani. Ambii copii sunt internați la ATI, însă fetița de 2 ani este intubată și ventilată mecanic, conform eBihoreanul. Totul ar fi pornit de la faptul că o femeie în vârstă de 27 de ani s-a spălat pe picioare cu această soluție, care în mod normal trebuie folosită pe câini. Restul persoanelor s-au intoxicat de la vapori.

Patru persoane au ajuns la Urgenţe, după ce una s-a spălat cu soluţie împotriva râiei

”Este vorba despre 4 persoane care s-au intoxicat cu soluţie antiparazitară pentru animale. Mama şi mătuşa sunt internate pe secţia clinica ATI I, una din ele fiind intubată şi ventilată”, a declarat Lisa Crăiuţ, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bihor. Poliția a deschis dosar penal în acest caz.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții IPJ Bihor au oferit mai multe detalii, conform sursei citate. ”Din primele investigații efectuate de polițiști a reieșit că, în seara de 30 ianuarie a.c., o femeie de 27 de ani, din municipiul Oradea, ar fi folosit soluția respectivă pentru a se spăla pe picioare, în prezența altor trei membri ai familiei, o tânără de 23 de ani și două minore de 2 și 4 ani.

La un moment dat, cele patru persoane ar fi început să acuze stări de vomă, solicitând prezența unui echipaj medical, care le-a transportat la un spital din municipiul Oradea, pentru investigații și îngrijiri medicale”, este precizat în comunicatul Poliției din Oradea. Din păcate, starea de sănătate a celor patru victime este gravă, potrivit purtătorului de cuvânt Lisa Crăiuț.

ADVERTISEMENT

“Ambele fetiţe şi pacienta de 24 ani au inhalat vaporii soluţiei. Pacienta de 27 ani s-a şi spălat cu acea soluţie. Micuţele sunt în stare extrem de gravă, fetiţa în vârstă de 2 ani este, şi ea, intubată şi ventilată mecanic. Prognosticul medicilor este rezervat pentru toate cele patru paciente”, a explicat Lisa Crăiuţ.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au deschis dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, mai arată sursa citată. Astfel de cazuri nu sunt, din păcate, singulare în România.

ADVERTISEMENT

Două fetițe din Iași au fost spălate pe cap cu insecticid

Astfel, două fetițe din Iași au fost spălate pe cap cu o soluție antiparazitară pentru animale. Victimele în vârstă de 3 și 4 ani au ajuns în stare gravă la spital, iar medicii sunt sceptici referitor la șansele de supraviețuire ale mezinei. Medicii au făcut apel la părinți să nu mai folosească produse pentru animale pentru igiena familiei.

Conform medicilor din Iași, doar în decembrie au avut 11 astfel de cazuri bizare, în care oamenii folosesc astfel de produse. “Cea detubată pare a fi în regulă, dar nu avem de unde să știm cum evoluează complet intoxicația, fiindcă pot apărea probleme și la 24-48 de ore. Ne luptăm pentru cea intubată, care a fost resuscitată 30 de minute, ceea ce nu e ok pentru un copil.

ADVERTISEMENT

Ne rugăm la Dumnezeu să fie bine, fiindcă copiii au o putere mare de a se regenera, se luptă cu moartea și de multe ori o înving. Nu ne așteptăm la miracole Acum, ne rugăm să nu o pierdem”, declara managerul Spitalului Județean Iași, Alina Belu. “Din luna decembrie şi până în prezent, la Spitalul de Copii au fost internaţi 11 copii cu intoxicaţie cu substanţă organofosforată.

Facem un apel către toţi părinţii: Diozinon, această substanţă organofosforată, este extrem de nocivă, toxică, putând determina decesul copiilor şi al părinţilor. Ca urmare, insistăm să nu se mai utilizeze substanţe de tip farmaceutic-veterinar în tratamentul sau spălarea pe cap a copiilor”, a explicat și medicul Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii din Iaşi.

ADVERTISEMENT