News

Patru zile de muncă de la domiciliu lunar pentru angajații cu copii mici. Românii vizați de actul promulgat de Iohannis

Vești bune pentru angajații cu copii mici din România: primesc patru zile de muncă de la domiciliu lunar. Legea a fost promulgată joi, 20 de iulie, de Klaus Iohannis.
20.07.2023 | 17:01
Patru zile de munca de la domiciliu lunar pentru angajatii cu copii mici Romanii vizati de actul promulgat de Iohannis
Salariații din România care au copii cu vârsta de până la 11 ani primesc patru zile de muncă de la domiciliu lunar. Sursa foto: presidency.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform unei legi promulgate joi, 20 iulie, de Klaus Iohannis, angajații cu copii mici din România primesc patru zile de muncă de la domiciliu lunar. Căror cetățeni li se aplică acest act normativ.

Salariații din România care au copii cu vârsta de până la 11 ani primesc patru zile de muncă de la domiciliu lunar

Acest proiect legislativ prezentat în Parlament în aprilie, devenit între timp o lege, vine în ajutorul părinților. Acesta prevede ca salariații care au copii în îngrijire cu vârsta de până la 11 ani să poată beneficia de un program mai flexibil de muncă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în patru zile pe lună, părinții vor putea munci de acasă, în locurile care permit acest lucru. ”La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă.

(…) în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, se arată în actul normativ.

ADVERTISEMENT

Dacă ambii părinţi sau reprezentaţi legali sunt salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă.

”Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului”, mai prevede legea promulgată.

ADVERTISEMENT

Proiectul inițial, schimbat în privința limitei de vârstă a copilului

De notat că, inițial, proiectul legii avea în vedere salariații care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani. Parlamentarii ai PNL, aflați la originea proiectului, spun că legea are menirea de a susţine demografia și natalitatea.

Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a spus Alina Gorghiu, în aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Ea a mai precizat că, la baza sa, ”proiectul are o directivă care trebuia să fie transpusă încă din luna august anul trecut, de către Ministerul Muncii, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a explicat senatoarea liberală, devenită între timp ministru al justiției.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Secretul IMENS al lui Nicolae Ceaușescu! Ce voia să facă în România
Secretul IMENS al lui Nicolae Ceaușescu! Ce voia să facă în România
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română