Life

Pe ce dată se merge la urat cu Plugușorul. Ce semnificație are, de fapt, acest obicei străvechi

Plugușorul este cea mai cunoscută tradiție din perioada sărbătorilor de iarnă. Pe ce dată pleacă la colindat băieții și bărbații
08.12.2023 | 18:17
Pe ce data se merge la urat cu Plugusorul Ce semnificatie are de fapt acest obicei stravechi
Pe ce dată este bine să mergi la colindat cu Plugușorul Sursa foto: Inquam Photos/ Ghiță Porumb
ADVERTISEMENT

Perioada sărbătorilor de iarnă este plină de tradiții și obiceiuri. Plugușorul este specific identității noastre ca popor, însă nu multe sunt persoane care cunosc cu adevărat semnificația lui.

Plugușorul este un element de identitate națională

Luna decembrie este cea mai magică lună din an. Deși reprezintă încheierea unui nou capitol, prima lună de iarnă este specială datorită tradițiilor și obiceiurilor.

ADVERTISEMENT

În această lună, mii de copii pleacă să colinde din casă în casă. Aproape că nu există Crăciun în care colindătorii să nu bată la ușile oamenilor primitori. Gazdele primesc urări de sănătate, de voie bună și de un an mai roditor din partea celor care le trec pragul.

De departe, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din această perioadă este Plugușorul. Colindul destinat exclusiv băieților și bărbaților datează de secole și pare că nu îi pierde deloc din farmecul aparte nici în prezent.

ADVERTISEMENT

În urmă cu ani buni, cei care mergeau cu Plugușorul se pregăteau din timp. Aceștia alegeau un plug pe care, de obicei, îl trăgeau boii și îl împodobeau cu fel de fel de decorațiuni. De aici se trage și numele de Plugușor.

Decembrie este luna colindelor și a tradițiilor

Colindătorii plecau din casă în casă să ureze gazdelor prosperitate și recolte bogate. Tradiția avea loc în noaptea de 31 decembrie sau chiar în dimineața de 1 ianuarie, depinde de zonă și obicei.

ADVERTISEMENT

Nici ținuta colindătorilor nu este una aleasă la întâmplare. Fiind un obicei tipic românesc, băieții și bărbații îmbrăcau haine din portul tradițional. Nu lipseau din dotare nici fluierul, biciul sau clopoțelul.

În funcție de zonă, există mai multe variante de Plugușor pe care colindătorii le pun în scenă. De la Plugușorul Românesc, la cel cu Patru boi și Plugul Mare, toate sunt pe lista tradițiilor de la final de an.

ADVERTISEMENT

Se spune că gazdele care aleg să primească în gospodărie colindătorii cu Plugușorul vor avea un an prosper. Vor fi sănătoși, vor avea recolte bogate și vor fi fericiți mereu.

Însă, înaintea băieților și bărbaților cu Plugușorul, românii primesc în casă colindătorii de Crăciun. Aceștia celebrează nașterea lui Iisus Hristos și aduc cele mai bune urări.

ADVERTISEMENT