Life

Pe cine vrea Vladimir Putin să numească la conducerea teatrului Bolșoi

Vladimir Putin se pare că își dorește ca un celebru dirijor să devină noul șef al teatrului Bolșoi. Acesta este deja director la teatrul Mariinsky, dar cele două instituții urmează să fuzioneze.
26.03.2022 | 23:05
Pe cine vrea Vladimir Putin sa numeasca la conducerea teatrului Bolsoi
ADVERTISEMENT

Potrivit agenției Tass, celebrul dirijor Valeri Gherghiev ar urma să devină director al teatrului Bolșoi. Acesta se află în acest moment la conducerea teatrului Mariinsky, dar cele două instituții au urma să se unească.

Pe cine vrea Vladimir Putin să numească la conducerea teatrului Bolșoi

Presa din Rusia susține că Vladimir Putin își dorește ca celebrul teatru Bolșoi să fuzioneze cu teatrul Mariinsky și să aibă o singură conducere, așa cum s-a întâmplat și în perioada 1786-1917.

ADVERTISEMENT

Declarația a fost făcută în cadrul intervenției în care președintele Rusiei a spus că Occidentul dorește distrugerea culturii din țara sa. Decizia vine după ce cunoscutului dirijor Valeri Gherghiev i s-a interzis să apară pe mai multe scene din Europa, acesta refuzând să facă declarații împotriva lui Putin și nu a amintit nimic nici de războiul din Ucraina.

În schimb, Vladimir Urin, directorul de la Bolșoi, a făcut unele declarații și a semnat o scrisoare anti-război împreună cu alți artiști.

ADVERTISEMENT

“Ce crezi despre ideea de a fi din nou creat un directorat comun? Nu spun că este un fel de decizie, ca să nu fie discuții inutile” , i-ar fi spus Putin lui Gherghiev.

Dirijorul se pare că ar fi fost încântat de această decizie spunând că poate este momentul ca cele mai puternice teatre să fie unite. Cele două instituții au grave probleme, după ce mai mulți balerini și-au dat demisia în semn de protest.

ADVERTISEMENT

Printre aceștia se numără britanicul Xander Parish, balerinul principal de la Mariinsky, Jacopo Tissi, solistul italian de la Bolșoi, dar și Olga Smirnova, principala balerină de la Bolșoi.

Cine este Valeri Gherghiev

Valeri Gherghiev, în vârstă de 68 e ani,  este unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume. Pe lângă postul de director al teatrului din Mariinsky acesta era și dirijor șef al Filarmonicii din Munchen și director artistic al festivalului Nopților Albe din Sankt Petersburg. Muzicianul a fost recompensat cu o mulțime de premii de-a lungul carierei sale, după ce a dirijat pe cele mai mari scene ale lumii.

ADVERTISEMENT

În anul 2013, Putin i-a decernat titlul de Erou al Muncii din Rusia. Acum, lui Valeri Gherghiev nu i se mai permite să apară pe nicio scenă din Europa și i s-a cerut să se retragă din toate funcțiile pe care le deținea.

ADVERTISEMENT