News

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care folosesc acte false în obținerea indemnizației de creștere a copilului

22.11.2020 | 07:00
Pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care folosesc acte false in obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului
Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care folosesc acte false în obținerea indemnizației de creștere a copilului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritățile anunță pedeapsă cu închisoarea pentru cei care folosesc acte false în obținerea indemnizației de creștere a copilului, după ce în ultima perioadă s-au intensificat aceste infracțiuni pe teritoriul țării noastre.

Conform Poliției Române, o persoană care folosește un înscris falsificat de altcineva va răspunde penal pentru uz de fals (pedeapsa este închisoarea de la trei luni la doi ani sau amenda penală).

ADVERTISEMENT

Totodată, dacă cineva ar încerca, pe cont propriu, să redacteze un înscris fals, pe care să îl și folosească apoi, va răspunde doar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (unde pedeapsa e închisoarea de la șase luni la trei ani sau amenda).

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care folosesc acte false în obținerea indemnizației de creștere a copilului

Autoritățile anunță că încercarea de obținere a indemnizației de creștere a copilului, în mod fraudulos, implică și o înșelăciune. Cu alte cuvinte, cel care folosește înscrisurile în modul de mai sus va răspunde nu doar pentru fals în înscrisuri sau pentru uz de fals, după caz, ci și pentru o înșelăciune în formă agravată (pedepsită cu închisoarea de la unu la cinci ani).

ADVERTISEMENT

Pedeapsa ce va fi aplicată efectiv va depinde de circumstanțele concrete ale cauzei. Potrivit Codului penal, se ține cont de următoarele aspecte:

  • împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite;
  • starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;
  • natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii;
  • motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit;
  • natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
  • conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal;
  • nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.
ADVERTISEMENT

Potrivit AvocatNet, există mai multe elemente, mai sus, ce ar putea duce la o pedeapsă mai puțin gravă (și, eventual, chiar la o suspendare a executării pedepsei), dacă persoanele care acționează fraudulos o fac din lipsuri materiale, au un nivel de educație redus sau există vreun element asemănător ce poate indica starea precară în care se află o persoană.

La începutul lunii noiembrie, procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut 50 de percheziţii domiciliare în Bucureşti în judeţele Călăraşi şi Ilfov, într-un dosar privind o rețea specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.

ADVERTISEMENT

Timp de mai mulți ani, gruparea a falsificat acte și a obținut ilegal indemnizații de creștere a copilului, valoarea prejudiciului fiind de aproape 1,7 milioane de euro, potrivit DIICOT.

Cine are dreptul la indemnizația de creștere a copilului?

O Ordonanță de urgență a Guvernului nr 111/2010 stipulează că ambii părinți au drepturi în mod egal, la concediul și indemnizația de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap).

De asemenea beneficiază de indemnizație și persoana care a adoptat copilul, care are copilul în plasament sau plasament în regim de urgență, sau care a fost numit tutore. În situația acestora din urmă se are în vedere îndeplinirea condițiilor timp de 12 luni anterior, adopției, plasamentului, tutelei după caz.

Pentru a beneficia de indemnizația de creștere a copilului, este necesar să fie îndeplinite următoarele condiții, conform Ordonanței de Urgență amintită mai sus:

”Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară”

ADVERTISEMENT
Tags: