Life

Ce alimente se dau de pomană de Sfânta Parascheva. Tradiții și obiceiuri de 14 octombrie

Ce alimente se dau de pomană de Sfânta Parascheva. Există mai multe tradiții și obiceiuri respectate de creștini pe 14 octombrie.
12.10.2023 | 13:52
Ce alimente se dau de pomana de Sfanta Parascheva Traditii si obiceiuri de 14 octombrie
Ce alimente se dau de pomană de Sfânta Parascheva. Sursă foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Tu știi ce alimente se dau de pomană de Sfânta Parascheva? Pe data de 14 octombrie sunt respectate numeroase tradiții și obiceiuri. Iar fiind o zi de mare sărbătoare, este bine să le cunoaștem.

Ce alimente se dau de pomană de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie. Tot în această zi are loc și Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Acolo, numeroși credincioși români, dar și străini, se adună pentru a se putea ruga.

ADVERTISEMENT

Iar acest lucru a devenit deja o tradiție, sărbătoarea fiind așteptată de o mulțime de persoane. Înainte de a afla ce alimente se dau de pomană de Sfânta Parascheva este bine de știut și povestea din spatele sărbătorii.

Legenda spune că Sfânta Parascheva era văzută ca o bătrână care veghea asupra sănătății oamenilor și a fertilității pământului. Tocmai din acest motiv, există și niște reguli legate de ceea ce oferim altora.

ADVERTISEMENT

Ce alimente se dau de pomană de Sfânta Parascheva deci? Având în vedere că veghea fertilitatea pământului, pâinea făcută din grâu nou nu trebuie să lipsească din pachetul care ajunge la împărțeală.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

De asemenea, mustul trebuie să fie și el prezent în pachetul pe care îl oferi de 14 octombrie. Ceea ce pregătești să dai de pomană de Sfânta Parascheva va ajunge la cei săraci, iar împărțeala este făcută în semn de milostenie.

ADVERTISEMENT

Mustul trebuie însă consumat și de credincioși, conform tradiției. Este o băutură specifică toamnei și totodată reprezintă și un simbol al belșugului și al bogăției. Ce alte tradiții de Sfânta Parascheva mai trebuie să cunoaștem?

Sunt persoane care aleg să țină un post, fie aspru, fie mai lejer înainte de această zi de mare sărbătoare. Se spune că în acest mod, trupul, dar și sufletul sunt purificate până pe 14 octombrie.

ADVERTISEMENT

Ce să nu bei de Sfânta Parascheva

Ce altceva mai poți să mănânci de Sfânta Parascheva? Legume, fructe, dar și nuci sau semințe. De asemenea, recomandat ar fi să evităm produsele din carne, dar și cele lactate, inclusiv ouăle, mezelurile și nu numai.

Dincolo de carne, pește și toate cele menționate anterior, nu e bine să consumăm nici alcool de Sfânta Parascheva. De altfel, această băutură este interzisă și în timpul postului.

Trebuie menționat faptul că această sărbătoare este una extrem de importantă în Calendarul Ortodox. Tocmai din acest motiv, mulți creștini aleg să respecte cu strictețe tradițiile și obiceiurile.

ADVERTISEMENT