News

Pensiile care vor fi mărite cu 700 de lei. Ce criterii de acordare impune Guvernul

Vești excelente pentru o anumită categorie de pensionari. Aceștia se vor bucura de creșteri ale veniturilor care ar putea ajunge la peste 80%.
17.03.2024 | 18:18
Pensiile care vor fi marite cu 700 de lei Ce criterii de acordare impune Guvernul
Pensiile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Acum, Guvernul încearcă să ofere mai mulți bani celor care au cotizat 35 de ani / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pensiile vor crește din nou, în perioada următoare, anunță Guvernul. Măsura include doar o anumită categorie de pensionari.

Cum vor crește pensia pentru cei care au cotizat 35 de ani

Noua creștere a pensiilor este gândită pentru a mai corecta din inechitățile cu care o anumită categorie de foști angajați se confruntă.

ADVERTISEMENT

Mai precis, este vorba despre românii care au avut salariul minim pe economie, dar au la activ peste 35 de ani în câmpul muncii. Pentru aceștia, pensia ar putea crește de la 1.281 de lei, cât este în prezent, la 1.900 de lei. Asta înseamnă o creștere cu aproape 700 de lei, respectiv 80%.

“Știți că discutam foarte mult de a departaja pe cei cu indemnizația socială, cu pensia minimă, cum este cunoscută în comunicare publică, care au stagiul minim de cotizare de 15 ani și cei care au lucrat totuși stagiu complet de cotizare 35 de ani, nu numai care au avut salariul minim.

ADVERTISEMENT

Şi atunci este acel punctaj gradual cu între 25 și 30 de ani, primește 0,5 puncte pentru fiecare an, de la 30 la 35, 0,75, şi după 35, începând cu 36 câte un punct, și atunci se adună aceste puncte și practic există și intervine această creștere, dar repet, pentru cei care au stagiu complet de cotizare 35 de ani sau chiar mai mult”, a explicat Marius Budăi, fost ministru al Muncii, la Antena 3.

Zeci de mii de români, plătiți pe două ore

Fostul ministru spune că măsura actualului guvern reprezintă un fel de reparație pentru cei care au lucrat stagiul complet și o încurajare pe viitor de a rămâne cât mai mult în câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

Așa a apărut ideea departajării celor care au avut 15 ani de contribuție, față de cei care au lucrat 35 de ani. Mai departe, s-a ajuns la un punctaj gradual, care să se reflecte în bani mai mulți la pensie.

Marius Budăi a explicat că în această situație sunt zeci de mii de români, care ajung la pensie cu 30-35 de ani în câmpul muncii, dar care nu pot întruni un punctaj mai mare pentru că au o contribuție redusă.

ADVERTISEMENT

Unii dintre aceștia, mai spune fostul ministru, au stat ani buni cu o jumătate de normă sau chiar cu o contribuție la două ore de program. În aceste situații, în care contribuția a fost una extrem de scăzută, nivelul pensiei era, de asemenea, extrem de mic.

ADVERTISEMENT