News

Vești excelente pentru milioane de români. Crește salariul minim. Este ordin de la Bruxelles

Crește salariul minim în România. Sunt vești importante pentru milioane de cetățeni, ordinul venit direct de la Bruxelles.
16.03.2024 | 14:20
Vesti excelente pentru milioane de romani Creste salariul minim Este ordin de la Bruxelles
Crește salariul minim. colaj Fanatik/ Foto Hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Salariul minim va crește din nou, ca urmare a cerințelor de a respecta standardele impuse de Uniunea Europeană. Ordinul vine direct de la Bruxelles, iar cei mai avantajați de schimbare vor fi cetățenii cu venituri minime.

Crește salariul minim pentru români. Decizia venită de la Bruxelles

Românii primesc vești importante privind nivelul salariilor din țară. Deși la începutul acestui an a fost înregistrată o creștere a lefei minime la 3.300 de lei brut, majorarea nu i-a ajutat prea mult pe cetățeni, având în vedere scumpirile din ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Vestea bună este că salariul minim va crește, în acest sens venind o decizie de la Bruxelles. Până în octombrie 2024, statul român va fi nevoit să facă noi modificări. Executivul va prezinta o nouă metodologie de calcul pentru salariul minim, arată Playtech.

Potrivit directivelor, Guvernul va trebui să țină cont de inflație și puterea de cumpărare în elaborarea noii metodologii, cu ajutorul căreia se va calcula leafa minimă a românilor. Astfel, statul va trebui să asigure un venit decent pentru aproximativ 1,6 milioane de oameni.

ADVERTISEMENT

Prin această măsură, România va fi mai aproape de nivelul salariilor minime din alte țări ale UE. Un prim pas ar urma să fie făcut în iulie 2024, când leafa minimă va fi majorată, cel mai probabil, la 3.700 de lei.

Statele din UE unde se câștigă cel mai bine

De altfel, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre creșterea salariilor încă de anul trecut, cu prilejul ședinței de Guvern pentru adoptarea bugetului pe 2024. La vremea respectivă, șeful Executivului a dat asigurări că salariul minim brut pe economie va fi majorat.

ADVERTISEMENT

„Salariul minim pe 2024 va crește cu siguranță. Propunerea noastră este de 3.700 lei de la 1 iulie. Vrem să asigurăm cele șase luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 lei scutiți de taxe din salariu minim brut”, spunea premierul Marcel Ciolacu.

Conform unei analize a Eurostat, statele cu cele mai mari salarii din UE sunt Irlanda, Luxemburg, Germania, Belgia, Franța și Țările de Jos. Aici, veniturile minime depășesc 1.500 de euro pe lună și ajung la 2.571 de euro, cazul Luxemburgului.

ADVERTISEMENT

La polul opus se află țări precum Bulgaria, România, Ungaria, Letonia, Cehia, Slovacia sau Grecia, unde salariul minim național este sub 1.000 de euro în fiecare lună. Cel mai mic venit este în Bulgaria, fiind urmată de țara noastră și Ungaria.

ADVERTISEMENT