News

Pensionarea femeilor din România, subiect sensibil pentru Marius Budăi: ”Nu știu la ce s-au gândit”

Pensionarea femeilor din România rămâne un subiect sensibil pentru guvernanți, mai ales că Uniunea Europeană are planuri nu tocmai utile.
16.03.2023 | 08:32
Pensionarea femeilor din Romania subiect sensibil pentru Marius Budai Nu stiu la ce sau gandit
Pensionarea femeilor din România, comentată de Marius Budăi. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pensionarea femeilor din România ar trebui să se facă în curând la 65 de ani, ca la bărbați, însă ministrul muncii Marius Budăi și alți reprezentanți ai PSD se opun acestor măsuri, cu toate că banii din PNRR sunt condiționați de acestea.

Pensionarea femeilor din România, problematică

Momentan, femeile se pensionează la 62 de ani, însă această vârstă va crește la 65 de ani, progresiv. Europenii au cerut țării noastre să mărim această vârstă de pensionare, cu toate că speranța de viață în România e mult mai mică față de restul țărilor civilizate din UE.

ADVERTISEMENT

”Tot mai des mă întreb oare ce au gândit acești oameni când au gândit PNRR. Din punctul meu de vedere, sigur nu s-au gândit la oameni pentru că noi nu avem speranța de viață din vest și nu putem s punem carul înaintea boilor”, a declarat Marius Budăi, vizibil deranjat de modul în care Uniunea Europeană vede lucrurile

”Eu cred că noi suntem obligați întâi să ridicăm speranța de viață a oamenilor și apoi să discutăm câteva aspecte care deja există în legislația actuală. Nu văd de ce am înlocui niște lucruri care funcționează bine și nu văd de ce, după vârsta de 65 de ani am interzice dreptul la pensie a anumitor cetățeni.

ADVERTISEMENT

Dreptul la pensie, am spus foarte bine, pentru că dacă îi prelungești vârsta de pensie îi interzici dreptul la pensie și atunci noi PSD am spus-o de multe ori că nu susținem acest aspect. Eu susțin din punctul de vedere al profesionistului, din punctul de vedere al celui care este atent la ceea ce se întâmplă în viața actuală a cetățenilor români și sub nicio formă nu o vom susține”, a completat Marius Budăi, la România TV.

Femeile au și acum dreptul de a se pensiona la 65 de ani, dacă vor, conform Legii 263 din 2010, care are în anexa nr. 5 o prevedere legată de creșterea graduală a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați. În Europa vârsta de pensionare diferă de la o țară la alta, însă România e printre țările care stă cel mai bine la acest capitol, însă și speranța de viață e redusă și oamenii sunt printre cei mai bolnavi din Europa.

ADVERTISEMENT

”În ianuarie 2030, dumneavoastră, doamnele veți ajunge la vârsta de 63 de ani. Vedem evoluția până atunci a ridicării nivelului de trai, speranța de viață sănătoasă care este mai mică decât speranța de viață și atunci vom discuta despre o eventuală etapizare. De creștere vârstei noi PSD ne opunem total și nu vom aproba acest lucru.

Da, suntem de acord să încurajăm pe cineva să stea în câmpul muncii și acum dacă cineva își dorea să muncească atât de mult, atât cât sănătatea îi permite, nu o interzice. Suntem într-un joc așa de a schimbat. Dar PSD nu susține majorarea vârstei de pensionare”, a completat Marius Budăi. Așadar, PSD va încuraja pe cine nu dorește să iasă la pensie, cu stimulente, până la 70 de ani. Cu toate acestea, vârsta de pensionare ar trebui să rămână cea actuală, potrivit social democraților.

ADVERTISEMENT

În Franța, peste 2 milioane de oameni au ieșit în stradă în doar 24 de ore pentru a protesta pentru că guvernul lor vrea să mărească vârsta de pensionare la 64 de ani. Românii ies deja la pensie la 65 de ani și s-au obișnuit cu acest lucru, cu toate că puțini ajung să trăiască până la 75 de ani și să se bucure de pensie.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”