News

Pensionarii României, săracii Europei. Cum au ajuns să facă foamea după zeci de ani de muncă

Pensionarii României, săracii Europei. Cum au ajuns sute de mii de oameni din țară la limita supraviețuirii, deși au muncit zeci de ani și au contribuit la fondul de pensie
06.12.2021 | 17:44
Pensionarii Romaniei saracii Europei Cum au ajuns sa faca foamea dupa zeci de ani de munca
Pensionarii României au ajuns săracii Europei! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Munca înnobilează, dar nu și în România! Sau, cel puțin, nu pe toată lumea. Sute de mii de oameni se află la limita supraviețuirii în ciuda faptului că au muncit zeci de ani și au contribuit la fondul de pensie. În momentul în care au ieșit din câmpul muncii, mulți dintre ei au rămas fără cuvinte atunci când au aflat din ce sumă trebuie să trăiască până la finalul vieții.

Mințiți, ademeniți la fiecare campanie electorală, păcăliți și, în cele din urmă, umiliți, bătrânii României au devenit masă de manevră pentru politicieni și așteaptă mirajul recalculării ca pe o izbăvire.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns pensionarii României săracii Europei

Fără o siguranță financiară, cu prețuri care explodează la cheremul politicului incapabil să-și coboare privirea spre sărăcia oamenilor de rând, cu un sistem medical care mai degrabă îngroapă decât să însănătoșească, bătrânii României sunt condamnați.

După zeci de ani de muncă și cotizații, românul primește înapoi o sumă ridicolă în comparație cu ce se întâmplă în alte țări, o adevărată bătaie de joc națională. Una din care câștigători ies tot oamenii sistemului, adică fix cei care au dus-o boierește și în timpul joburilor.

ADVERTISEMENT

Fără ca cineva să explice vreodată punctajul în urma căruia se calculează pensionarea, cu clase de muncă rătăcite și de multe ori ascunse de angajatori, arhive care au dispărut în totalitate făcând munca oamenilor în zadar, românii au fost lăsați de izbeliște și abandonați la cheremul unor funcționari publici plictisiți. Care nu o dată au greșit socoteala.

Dovada sunt instanțele, unele pline de astfel de cazuri, de oameni care își caută și își strigă dreptatea într-o luptă surdă cu statul. O bătălie în care bătrânii României n-au nicio șansă de câștig dacă nu sunt însoțiți și de un avocat în stare să înțeleagă hățișurile birocrației.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează pensia minimă în România

Prin pensie minimă trebuie înțeles că discutăm mai întâi de toate despre o sumă formată din pensia proprie, dar și o indemnizație socială. Mai exact, prin legea bugetului de stat legislativul stabilește valoarea maximă a indemnizației sociale.

La ora actuală, în România, valoarea pensiei minime este la 800 lei, bani care sunt oferiți începând cu 01.09.2020. După îndelungi discuții și acuze politice, cele două mari partide care formează Executivul au anunțat că s-ar putea ajunge la 1000 de lei de la începutul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Concret, fiecare asigurat care are dreptul de a încasa o pensie și a cărei valoarea este sub nivelul maxim al indemnizației sociale, adică mai mică de 800 lei, va încasa o indemnizație socială. Astfel încât, cele două adunate să ajungă la suma de 800 lei.

Există două tipuri de pensii minime. Vorbim despre pensie minimă și pensie minimă de urmaș. Dacă ne raportăm la prima, modul de calcul are la bază doi indicatori. Salariul minim brut pe economie și stagiul de cotizare realizat sunt cei care vor oferi rezultatul exact

Trebuie spus că valoarea pensiei minime va fi cuprinsă între un minim si maxim. Minim 45% și un maxim 75% din valoarea salariului minim brut pe economie aflat în plată la data stabilirii pensiei.

Plaja cuprinsă între 45-75% , adică 30% sunt alocate diferenței dintre stagiul minim de cotizare stabilit ( 15 ani) și stagiul de cotizare realizat de către solicitant.

Cum salariul minim brut pe economie este azi de 2230 lei, se poate stabili că valoarea pensiei minime va fi cuprinsă între minim 1004 lei și maxim 1673 lei

Portalul pensiata.ro a oferit chiar și un exemplu de calcul. Astfel, pentru un pensionar cu 20 ani stagiu de cotizare, potrivit articolului 91 aliniat 2) din lege 127/2019 se acordă pentru început 45% din salariul minim pe economie deoarece stagiul minim de cotizare a fost realizat, Apoi câte 1% pentru fiecare an care a depășit 15 ani.

Calcul numeric: 2230*( 45 + 5)/100 = 1115 lei pensie minimă. Ceea ce înseamnă că după 20 de ani de muncă, dar cu un venit modest, pensia va fi una aproape înfiorătoare.

Cât este pensia minimă în Uniunea Europeană

Trebuie spus că vorbim de peste 5 milioane de pensionari în România, în al patrulea trimestru din 2020, în scădere faţă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară, una determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari, de asigurări sociale, invaliditate, urmaş, plătite de casele de pensii, a fost de 1.636 lei, în creştere cu 8,7% faţă de trimestrul precedent.

Din nefericire, aproximativ un milion de persoane trăiesc din pensia minimă. Mai exact, 800.000 erau pensionari înregistrați în sistemul public şi aproape 155.000 pensionari agricultori.

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis și că aproape 1,9 milioane de pensionari aveau pensii de cel mult 1.000 de lei. Situația este una total diferită în altă țări din Uniunea Europeană.

De exemplu, salariaţii francezi au toate motivele din lume să aștepte cu încântare pensia. Aceștia primesc o pensie medie echivalentă cu 74% din salariul de la momentul pensionării. Culmea, dar salariaţii spanioli sunt pe primul loc, cu o medie de 82% din salariul de plecare.

Dacă ne raportăm la pensiile medii atunci trebuie să știți că acestea sunt aproape duble în Polonia și Cehia. Chiar și grecii au o pensie medie de aproximativ trei ori mai mare.

În tot acest timp, Germania, Franța, Italia și Spania au pensii medii de  5-6 ori mai mari. Cei care au ieșit din câmpul muncii în țările nordice încasează și de șapte ori mai mulți bani decât un pensionar român.

ADVERTISEMENT
Tags: