News

Percheziții de amploare. Funcționarii unei companii din subordinea Ministerului Energiei ar fi făcut sute de achiziții fictive

Percheziții de amploare, miercuri, la o companie din subordinea Ministerului Energiei. Angajații sunt bănuiți că au făcut sute de achiziții fictive.
24.05.2023 | 12:48
Perchezitii de amploare Functionarii unei companii din subordinea Ministerului Energiei ar fi facut sute de achizitii fictive
Percheziții.Funcționarii unei companii din subordinea Ministerului Energiei ar fi făcut sute de achiziții fictive Sursa foto: GdS.ro
ADVERTISEMENT

Percheziții de amploare, miercuri, la o companie din subordinea Ministerului Energiei. Potrivit DIICOT, funcționarii instituției ar fi făcut sute de achiziții fictive. Grupul infracțional a cauzat un prejudiciu de peste 9,6 milioane de lei.

Angajații companiei din subordinea Ministerului Energiei au făcut achiziții fictive. Percheziții de amploare

Acțiunea, desfășurată de poliţiştii şi procurorii DIICOT, vizează destructurarea grupului infracțional organizat, din cadrul Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, care este în subordinea Ministerului Energiei.

ADVERTISEMENT

Oamenii legii anunță că au fost desfășurate 39 de percheziții domiciliare, cercetările fiind vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

485 de achiziții fictive, prejudiciu imens

”La data de 24 mai a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, pun în aplicare 39 de percheziţii domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în luna mai a anului 2020, funcționarii companiei, cu capital integral de stat, ar fi făcut achiziții fictive de bunuri de la firme cu care aceștia aveau legătură, „persoane care au aderat la grupul infracţional sau persoane apropiate de membrii grupului infracţional”, ajungând astfel în posesia unor sume de bani din patrimoniul comapaniei.

Cercetările dezvăluie faptul că bunurile respective nu au fost furnizate, dar contravaloarea lor a fost plătită de companie. Ulterior, banii ajungeau pe mâna funcționarilor, membrii ai grupului infracțional organizat.

ADVERTISEMENT

Mai exact, angajații ar fi achiziționat în mod fictiv produse de papetărie şi birotică, produse curăţenie şi igienă ori materiale electrice, așa cum transmit procurorii DIICOT. În total, 485 de astfel de achiziții ar fi fost făcute.

19 persoane vor fi audiate în dosarul achizițiilor fictive

”Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziţionate, acestea erau eliberate în consum către departamentele sau serviciile din cadrul companiei naţionale de stat – Structura centrală sau către unităţile subordonate – Sucursale regionale şi Puncte de lucru teritoriale. În această modalitate, grupul infracţional organizat, care a acţionat, din luna mai 2020 până în prezent, a reuşit delapidarea bugetului instituţiei cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 de achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile papetărie şi birotică, curăţenie şi igienă, materiale de construcţii, accesorii electrice şi alte produse consumabile)”, se precizează în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

În urma perchezițiilor, 19 persoane bănuite de aceste infracțiuni urmează să ajungă la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru a fi supuse audierilor. Mai departe, rămâne de văzut ce decizie se va lua în cazul fiecăreia.

ADVERTISEMENT
Tags: