News

Percheziții DIICOT în București și Prahova. Cei vizați cereau taxă de protecție oamenilor de afaceri

Procurorii DIICOT fac percheziții în București și Prahova, la indivizi acuzați că cereau taxă de protecție. Unul dintre cei vizați e cel care l-a amenințat pe ministrul de Interne Marcel Vela, în 2020
09.11.2021 | 13:46
Perchezitii DIICOT in Bucuresti si Prahova Cei vizati cereau taxa de protectie oamenilor de afaceri
ADVERTISEMENT

Percheziții ale procurorilor și polițiștilor, marți, la persoane din București și din județul Prahova care sunt bănuite că ar fi perceput taxe de protecție dezvoltatorilor imobiliari care își construiesc imobile în Sectorul 1.

Potrivit unor surse judiciare citate de stiripesurse.ro, unul dintre cei vizați în dosar ar fi Viorel Gongoi, bărbatul care, anul trecut, l-a amenințat pe fostul ministru al Internelor Marcel Vela într-o filmare postată pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Grup infracțional, vizat de către poliție în București și Prahova. Cereau ”taxă de protecție” oamenilor de afaceri

Se presupune că această activitate infracțională a debutat în 2017, iar fiecare dintre membrii grupului ar fi avut un rol foarte bine determinat.

„La data de 09.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului Grupări Infracționale Violente din cadrul DGPMB au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de șantaj şi lipsire de libertate”, a precizat, marți, DIICOT.

ADVERTISEMENT

Autoritățile precizează că, încă din anul 2017, o serie de indivizi au format un grup infracțional organizat pe raza municipiului București, pentru a întreprinde activități în afara legii.

Aceștia îi șantajau pe dezvoltatorii imobiliari să le plătească sume de bani, pe care membrii grupării le pretindeau cu titlu de ”taxă de protecție”.

ADVERTISEMENT

Poliția bucureșteană a precizat că grupul a țintit dezvoltatorii imobiliari care construiesc clădiri în Sectorul 1 din București.

„Din cercetări s-a conturat presupunerea rezonabilă că persoanele bănuite ar fi constrâns dezvoltatori imobiliari care întreprind proiecte de edificare a unor imobile în sectorul 1, să le remită sume de bani drept taxă de protecție”, a menționat Poliția Capitalei.

ADVERTISEMENT

Amenințau angajații și îi obligau pe constructori să plătească taxă de protecție

De asemenea, procurorii au declarat că fiecare individ avea un rol bine stabilit în gruparea infracțională, astfel, „puterea de decizie aparținând liderului grupului, o figură notorie în lumea infracțională”.

„Astfel, liderul direcționa ceilalți membri ai grupului la șantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare. Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracțional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune și intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcție. În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecție impusă, membrii grupului infracțional procedau la intensificarea acțiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la șantierul imobilului şi amenințarea angajaților”, au specificat procurorii.

În cele din urmă, în opinia acestora, în cele mai multe cazuri, ca urmare a acțiunilor de constrângere, confruntându-se cu pericolul de a nu putea încheia proiectul de construcție realizat, victimele au fost constrânse să se ”înțeleagă” cu conducătorul grupării și să plătească o ”taxa de protecție”.

Ca urmare a perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei și 5.500 de euro. La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduși cinci indivizi pentru a fi audiați.

ADVERTISEMENT