News

Percheziții DNA la Primăria Botoșani. Primarul Cosmin Andrei, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Update

Biroul primarului din Botoșani, călcat de DNA. Edilul este suspectat pentru că a ajutat o persoană să treacă testarea pentru un post în primărie.
02.02.2024 | 15:41
Perchezitii DNA la Primaria Botosani Primarul Cosmin Andrei plasat sub control judiciar pentru 60 de zile Update
Primarul din Botoșani, audiat de DNA. Este suspectat de fraudarea unor concursuri de angajare. Sursa foto: Hepta.ro / Facebook / Cosmin Andrei
ADVERTISEMENT
02-02-2024
13:55

Membru PSD, primarul municipiului Botoșani, a anunțat că se autosuspendă din toate funcțiile deținute în cadrul partidului.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Cosmin Andrei, a transmis că renunță la toate funcțiile deținute în cadrul PSD, subliniind că va colabora cu anchetatorii pentru a-și demonstra nevinovăția. 

„În ce mă priveşte, îmi voi susţine cauza cu bună-credinţă şi voi pune la dispoziţia organelor de anchetă toate informaţiile care mi se vor solicita, astfel încât situaţia să se lămurească în cel mai scurt timp posibil”, a scris primarul Cosmin Andrei pe Facebook. 

Mesajul a stârnit zeci de reacții acide ale internauților la adresa primarului. „Demisia, asa e corect! Schimbarile din oras vin datorita fondurilor imense disponibil , sume de bani indisponibile in anii trecuti , chiar si asa sunteti vandut firmelor de partid ce lucreaza foarte slab calitativ. Psd si Pnl iti da , Psd si Pnl iti ia !”, a scris un cetățean revoltat.

Cu toate acestea, primarul municipiului Botoșani are și susținători: „Toată susținerea și din partea noastră să treceți cu bine peste toate răutățile aduse la adresa dumneavoastră!”, i-a transmis o femeie edilului. 

02-02-2024
11:04

Primarul municipiului Botoșani s-a ales cu control judiciar pentru 60 de zile. Bărbatul a fost audiat de DNA ore în șir

Cosmin Andrei a fost audiat ore bune de procurorii DNA de la sediul din Suceava, dar a fost lăsat să plece acasă, dar cu un control judiciar. 

Astfel, primarul municipiului Botoșani va trebui să dea cu subsemnatul la cea mai apropiată secție de poliție timp de 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara sau să comunice cu martorii din dosar. 

Primarul este acuzat de DNA că a instrumentat concursul de angajare pentru un post în Primăria Botoșani în august 2021. Acesta i-ar fi oferit înainte subiectele unei persoane, care a reușit ulterior să ocupe postul în mod fraudulos, transmit procurorii DNA. 

Astăzi, 2 februarie 2024, într-o acțiune coordonată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), biroul primarului din Botoșani a fost percheziționat și sigilat. Se pare că există suspiciuni că au avut loc fraude în legătură cu concursurile de angajare desfășurate în această instituție.

Percheziții ale DNA și suspiciuni de corupție în Botoșani

Ancheta procurorilor DNA vizează fapte comise de primar încă din anul 2021. Atât biroul edilului de la primărie, cât și la o altă adresă, cel mai probabil, casa acestuia, au fost luate la control de anchetatori. Deocamdată, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, beneficiază de prezumția de nevinovăție.

ADVERTISEMENT

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, săvârşite în cursul anului 2021, de către funcţionari publici în legătură cu fraudarea unor concursuri de angajare.

În cursul zilei de 02 februarie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 2 locaţii situate pe raza municipiului Botoşani, din care una este sediul unei instituţii publice”, potrivit DNA.

ADVERTISEMENT

Cercetări privind fraudarea concursurilor de angajare în Botoșani

DNA nu s-a oprit doar la primărie, ci au avut loc și percheziții la Direcția Impozite și Taxe din municipiu. Se pare că aceste percheziții au legătură cu același caz suspectat de corupție.

Pentru moment, nu se cunoaște cu exactitate de ce procurorii au efectuat controale și acolo, însă este posibil ca mai multe persoane să fie implicate în aceste acțiuni ilegale.

ADVERTISEMENT

Alături de edilul din Botoșani a mai fost săltat și preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici, despre care Monitorul de Botoşani spune că a ajuns la sediul DNA Suceava.

Funcționari publici implicați în fapte de corupție

Anul trecut, în luna decembrie, în urma celor 92 de percheziții DNA, au fost vizate fapte de corupţie care ar fi fost comise de funcţionari publici de la un spital, având în vedere suspiciunea de fraudare a unor concursuri pentru ocuparea unor locuri vacante.

ADVERTISEMENT

Perchezițiile au fost făcute inclusiv la  Spitalul „Mavromati”, la sediul CJ Botoşani, dar şi la sediul PSD. După acestea, unsprezece persoane, printre care fosti şefi ai Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, au fost reţinute, iar alte patru au fost puse sub control judiciar.

ADVERTISEMENT