Luni dimineață, polițiștii și procurorii DIICOT Iași au derulat 42 de percheziții, în vederea destructurării a două grupări infracționale organizate, specializate în acordarea de bani cu camătă.
Conform presei locale, verificați ar fi interlopi din clanul Corduneanu. Ziarul de Iași scrie că una dintre locațiile ”vizitate” de oamenii legii a fost casa interlopului Adrian Corduneanu.
Un comunicat al DIICOT informează că, la începutul anului 2021, în municipiul Iași, s-ar fi constituit două grupări infracționale organizate, în scopul acordării de împrumuturi bănești, cu camătă cuprinsă între 20 și 120%. Erau cazuri în care camăta ajungea și la 400%.
Modalitatea de acțiune a membrilor celor două grupări infracționale organizate era simplă. Aceștia acordau împrumuturi cu camătă doar acelor persoane despre care ar fi avut informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare.
Apoi, după ce dădeau banii, cămătarii puneau presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate.
Victimele erau supuse amenințărilor, agresate sau lipsite de libertate. Angajații Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au identificat până în prezent 50 de victime ale cămătarilor.
”Pentru a conferi o aparență de legalitate împrumuturilor, aceștia determinau persoanele vătămate să încheie, inițial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată și dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infractionale au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeşte și cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat”, se arată în comunicatul DIICOT.
La acțiunea din Iași de luni au luat parte polițiști din cadrul B.C.C.O. Suceava, B.C.C.O. Galați, B.C.C.O. Bacău, S.C.C.O. Vaslui, S.C.C.O. Botoșani, S.C.C.O. Vrancea și jandarmi din cadrul G.M.J. Bacău și din cadrul I.J.J. Iași.
”Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T., Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai informează DIICOT.