News

Percheziții la o universitate particulară din București. Prejudiciu uriaș din vânzarea de apartamente din căminele studențești. Video

Polițiștii au efectuat 14 percheziții la o universitate particulară din București, la sediul unor firme, Primăria Sectorului 4, dar și la Primăria Capitalei.
16.06.2021 | 10:08
Perchezitii la o universitate particulara din Bucuresti Prejudiciu urias din vanzarea de apartamente din caminele studentesti Video
Percheziții la o universitate particulară din București. Prejudiciu uriaș din vânzarea de apartamente din căminele studențești. Video
ADVERTISEMENT

Direcția de Investigare a Criminalității Economice a făcut 14 percheziții la sediul unei universități particulare, la Primăria Sectorului 4, la Primăria Capitalei, dar și la alte firme.

Persoane din conducerea universității ar fi vândut mai multe apartamente din căminele studențești, iar prejudiciul ar fi de 24 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Se pare că este vorba despre Universitatea Titu Maiorescu din București.

Percheziții la o universitate particulară din București

Polițiștii au ridicat miercuri, mai multe documente de la universitatea particulară, din apartamentele unor persoane fizice, notari publici dar și de la Primăria Sectorului 4 și Primăria Capitalei. Cei în cauză sunt bănuiți de delapidare, fals intelectual și abuz în serviciu.

Potrivit Poliției Capitalei au fost puse în aplicare 32 de ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea înscrisurilor în acest dosar.

ADVERTISEMENT

Se pare că din anul 2010 și până în prezent, mai multe persoane din conducerea universității au vândut ilegal apartamente din căminele studențești, iar prejudiciul ar fi unul uriaș. 

“Din cercetări a reieșit că, din anul 2010 și până în prezent, persoane cu atribuții de conducere din cadrul unei unități de învățământ superior privat ar fi săvârșit acte materiale, care s-ar încadra în sfera acțiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane.

ADVERTISEMENT

Acțiuni ce ar fi presupus supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/gestiunea unității unor operațiuni speculative, operațiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obținut un profit, prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unității și fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învățământ și o instituție publică, se arată în comunicatul IGPR.

Prejudiciu de 24 de milioane de euro

Potrivit anchetatorilor prejudiciul este unul uriaș, aproximativ 24 de milioane de euro.

“În aceeași perioadă, persoane cu putere de decizie din cadrul unității de învățământ superior privat ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferențial (2 societăți administrate de aceeași persoană fizică), pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele implicate în procesul decizional din cadrul unității de învățământ și persoana care asigura conducerea acestor societăți.

ADVERTISEMENT

Prin activitatea infracțională derulată, ar fi fost acordate anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferențial, în valoare de peste 121 de milioane de lei (24 de milioane de euro)”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT