News

Perdele electronice cu buton. Pasagerii avioanelor vor avea la dispoziţie o tehnologie sci-fi pentru întunecarea ferestrelor

Pasagerii aeronavelor comerciale vor putea regla nuanțarea geamurilor în funcție de preferințe, iar sistemul poate fi operat și de echipaj.
01.12.2023 | 15:14
Perdele electronice cu buton Pasagerii avioanelor vor avea la dispozitie o tehnologie scifi pentru intunecarea ferestrelor
Pasagerii se vor putea de noua tehnologie încă de anul viitor Foto: Aerospace Technologies Group
ADVERTISEMENT

Compania Aerospace Technologies Group (ATG) a prezentat o nouă tehnologie pentru estomparea electronică a ferestrelor avioanelor, iar primul său utilizator ar trebui să fie Emirates.

Emirates va folosi noua tehnologie din 2024

Boeing 787 a revoluționat dezvoltarea interioarelor aeronavelor, iar una dintre principalele sale noutăţi au fost ferestrele electrocromice reglabile. O tehnologie mai avansată va apărea în curând atât pe avioanele Airbus, cât și pe alte avioane din gama Boeing, scrie Aero Time.

ADVERTISEMENT

Potrivit informaţiilor oferite, perdeaua aerBlade ar trebui să fie găsită în curând pe noile Airbus A350 și Boeing 777X ale Emirates, a anunțat ATG pe profilul său LinkedIn. Acordul cu compania aeriană a fost încheiat la Târgul de Aviație din Dubai (Dubai Airshow 2023).

AerBlade permite colorarea electronică a geamurilor. Pasagerii pot regla nuanțarea geamurilor în funcție de preferințe, iar sistemul poate fi acționat și de către echipaj.

ADVERTISEMENT

Aerospace Technologies Group oferă, de asemenea, o versiune dublu-orb care permite pasagerilor să întunece complet geamul, dar să poată vedea în continuare pe fereastră. Perdelele duble ar trebui instalate la geamurile claselor business și premium economice, în timp ce pasagerii din clasa standard, economică, vor putea folosi un sistem electronic obișnuit, relatează Aero Time.

Versiunea cu dublă nuanță are o a doua nuanță translucidă, care permite pasagerilor să blocheze parțial lumina puternică a soarelui, în timp ce se bucură în continuare de priveliști în afara aeronavei. ATG spune că atunci când nuanța opacă a aerBlade este coborâtă, se obține o întrerupere completă a luminii externe, cu alegerea operatorului de model afișat în deschiderea ferestrei.

ADVERTISEMENT

Pe lângă A350 și B777X, Aerospace Technologies Group oferă posibilitatea instalării sistemului atât pe Airbus A321XLR, cât și pe aeronavele Boeing 737, potrivit site-ului ATG.

Aerospace Technologies Group mai anunţă că aerBlade are un cost similar cu jaluzelele convenționale. Unul dintre avantajele aerBlade îl contituie ușurința de curățare și întreținere deoarece pe o perdea mobilă nu se adună murdăria.

ADVERTISEMENT

Sistemul aerBlade poate fi combinat cu algoritmi de învățare automată care ar trebui să-i prelungească durata de viață, mai susține producătorul. De asemenea, sistemul poate fi actualizat în timp și software-ul poate fi îmbunătățit.

ADVERTISEMENT