News

Perete prăbușit la un internat din Odorheiu Secuiesc. Un elev a murit și alți trei au fost răniți. Dosar penal pentru ucidere din culpă. Update

Un perete al internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit anunță ISU. Mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături
19.12.2023 | 00:16
Patru minori au fost surprinși sub dărâmături Sursa foto: HARGITA MEGYEI TŰZOLTÓSÁG / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-12-2023
22:16

Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a demarat cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă.

“Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă”, au precizat, luni seară, reprezentanţii IPJ Harghita.

18-12-2023
21:35

Ministrul Educației anunță primele măsuri după tragedie

Ligia Deca a anunțat primele măsuri pe care le-a decis în urma tragediei care a costat viața unui elev de 17 ani. Ministrul a anunțat că convocat un grup de lucru pentru a aborda situația de criză și a decis trimiterea a doi secretari de stat la locul tragediei.

“Imediat după ce știrea a ajuns în spațiul public, am convocat un grup care să adreseze situația de criză în Ministerul Educației. Am decis să trimitem doi secretari de stat încă din această seară. Am luat legătura cu Inspectoratul Școlar și Prefectura. 

Mâine (marți n.r.) vom lărgi consultările cu ceilalți reprezentanți ai instituțiilor implicate. Am ținut legătura în mod continuu pentru a afla starea celor care au fost prinși sub dărâmături.

Ne-am interesat ce se întâmplă cu elevii care după prăbușirea tavanului nu au mai avut un loc unde să stea. Ei au fost preluați de familiile lor. În mare parte, cei care la ora 8:00 nu erau încă preluați au fost relocați într-o altă unitate de clasare. Urmau să fie preluați până la sfârșitul acestei zile.

Este foarte greu de exprimat toată durerea, toată revolta pe care o simțim și noi și sunt absolut convinsă că o simt cei din comunitatea școlară, familiile și cunoscuții.

Ne exprimăm condoleanțele pentru decesul elevului de clasa a 12-a care, din păcate, nu a mai putut fi salvat, în ciuda eforturilor salvatorilor. Sunt alături de familiile celor răniți și vom face tot ceea ce ține de noi pentru a afla care sunt cauzele, a preveni astfel de incidente și a sancționa pe toți cei care este necesar să fie sancționați.

Nu putem permite ca orice clădire în care se află copii, fie spațiul educațional sau spațiu de cazare sau altfel de spațiu să mai aibă parte de astfel de incidente și am mare încredere că vom putea împreună să prevenim acest lucru pe viitor.

Am solicitat în mod continuu alocarea de fonduri pentru expertizarea clădirilor susceptibil a avea risc seismic. Există legislație încă din acest an care să faciliteze consolidarea imediată a clădirilor în risc seismic unu sau doi, care au scop educațional și am avut o serie de relocări și demararea unor lucrări de consolidare pentru astfel de clădiri.

Însă avem nevoie să facem mai mult. Avem nevoie să urgentăm parcursul parlamentar al modificărilor pentru legea în punerea în siguranță a clădirilor publice aflate în risc seismic.

Avem nevoie ca toate clădirile mai vechi de un anumit număr de ani să fie expertizată și trebuie să aflăm ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Ligia Deca.

18-12-2023
19:14

Klaus Iohannis: ”Solicit pedepsirea celor vinovați”

O reacție după tragedia în urma căreia un elev de 17 ani și-a pierdut viața a venit și de la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care transmite condoleanțe și cere pedepsirea vinovaților.

”Tragedia care a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanțe familiei elevului care și-a pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident.

Este o dramă care ne reamintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică.

Spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecție și să fie adaptate la standardele de siguranță actuale. Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați”, este mesajul președintelui României.

18-12-2023
17:59

Bilanțul final al tragediei

Intervenția echipelor de salvare s-a încheiat, iar forțele de intervenție se retrag, au informat reprezentanții autorităților. ”Bilanț final: 1 victimă decedată; 1 victimă cu traumatisme severe, intubată; 2 victime conștiente, diverse traumatisme. Acțiunile de căutare-salvare au încetat, forțele de intervenție se retrag”, se precizează în informarea DSU.

18-12-2023
17:30

A murit ultimul elev scos de sub dărâmături

Cea de a patra victimă scoasă de sub dărâmături nu a răspuns manevrelor de resuscitare, au anunțat reprezentanții serviciilor de urgență.

”Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, a informat IGSU.

”Se confirmă decesul. Au încercat să-l resusciteze timp de 40 minute, dar fără efect”, a declarat pentru Agerpres dr. Peter Szilard, şeful SAJ Harghita.

”Cea mai uşor lezată victimă a fost dusă la spital de echipajul SMURD, de fapt nu avea răni, ci era speriată. A doua e o fată care are fractură de claviculă şi e suspectă de fractură membru superior.

O fată a fost în stop cardiorespirator, a fost resuscitată şi a fost dusă la CPU Odorheiu Secuiesc şi din informaţiile primite vine Terapia Intensivă Mobilă de la Târgu Mureş după ea”, a mai precizat medicul.

18-12-2023
17:11

Ligia Deca: "Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple"

Ministrul Educației a făcut declarații după incidentul grav produs la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc și a precizat că va fi alocat un ajutor pentru instituția de învățământ.

“Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple în România. Suntem în legătură cu colegii noștri de la Inspectoratul Școlar Județean, am fost în legătură și cu colegii noștri de la Departamentul pentru Situații de Urgență. Situația este în flux. În continuare se încearcă identificarea tuturor celor care ar fi putut fi în clădire. 

Sunt o serie de informații referitoare la răniți care au fost transportați la spital. Fiind în evoluție situația, permiteți-mi să nu speculez cu privire la număr de victime, însă îmi manifest toată empatia pentru familii, pentru comunitatea școlară și vă promit că Ministerul Educației va face tot ceea ce ține de instituție pentru ca să primească ajutorul de care vor avea nevoie în zilele următoare”, a declarat Ligia Deca.

Ministerul Educației a transmis și un comunicat de presă pe care îl redăm în integralitate:

”Ministerul Educației transmite condoleanțe familiei elevului decedat în urma prăbușirii unui perete al internatului în care era cazat, în Odorheiu Secuiesc. Transmitem, de asemenea, multă putere familiilor ai căror copii au fost implicați în acest tragic incident. 

Din informațiile primite de la reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, colegii victimelor au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din vecinătate și sunt în siguranță. 

În cursul acestei seri, ministrul Educației, Ligia Deca, a convocat de urgență conducerea Ministerului Educației pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiu Secuiesc.

În acest sens, în această seară, doi reprezentanți ai Ministerului Educației se deplasează la fața locului. Reiterăm că responsabilitatea pentru punerea în siguranță a clădirilor este a celor care le administrează.

Ministerul Educației ține permanent legătura cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean.

„Nu există cuvinte prin care să poți descrie o tragedie precum cea petrecută în această după amiază în Odorheiu Secuiesc.  Condoleanțe și multă putere familiilor copiilor implicați în acest tragic accident!

Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple! Fac apel la autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă. 

Suntem în permanentă legătură cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita. Și vom face tot ceea ce ține de Ministerul Educației pentru a preveni astfel de incidente tragice!”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.”

18-12-2023
16:41

A patra victimă a fost scoasă de sub dărâmături

Salvatorii au reuşit să ajungă şi la cel de-al patrulea elev rămas captiv timp de aproape două pre sub zidul prăbuşit. “A fost extrasă și cea de-a patra victimă, este inconștientă, a fost predată echipajelor medicale de la fața locului”, a transmis IGSU.

Starea băiatului este gravă, iar în acest moment el este supus manevrelor de resuscitare.

Clădirea al cărei perete s-a prăbuşit aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie.

18-12-2023
16:30

Salvatorii au luat legătura cu băiatul prins sub dărâmături

Echipele de căutare-salvare comunică verbal cu a patra victimă și acționează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături.

Potrivit IGSU, până în acest moment au fost extrase trei victime – una conştientă, una semiconştientă şi una aflată în stop cardio-respirator, cu manevre de resuscitare în curs. Acestea au vârste între 15 şi 17 ani.

“Victima aflată în stop cardio respirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun acesteia. Se efectuează în continuare misiuni de căutare-salvare a posibilelor persoane surprinse sub dărâmături”, a transmis IGSU.

Prăbușirea a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, Harghita. Echipajele de salvatori s-au deplasat la fața locului. Trei persoane au fost extrase de sub dărâmături, una este căutată.

Perete prăbușit la internatul unui liceu din Odorheiu Secuiesc

”Din primele informații, la internatul Liceului Tamași Aron s-a prăbușit un perete, posibil persoane surprinse sub dărâmături. Suprafața afectată este de aproximativ 200 mp.

ADVERTISEMENT

La locul intervenției au fost alocate 2 mașini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanță SMURD, 2 ambulanțe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Misiunea este în dinamică”, se arată în informarea ISU Harghita.

Patru persoane au fost prinse sub dărâmături, potrivit autorităților. Trei dintre minori au fost extrași de sub dărâmături. O a patra persoană este căutată în continuare.

ADVERTISEMENT

”Până în acest moment au fost extrase trei victime, una conștientă, una semiconștientă și una aflată în stop cardiorespirator cu manevre de resuscitare în curs”, a mai precizat ISU.

Salvatorii au precizat ca persoana extrasă în stop cardiorespirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital pentru continuarea îngrijirilor medicale.

ADVERTISEMENT

”Victima aflată în stop cardiorespirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun acesteia.

Se efectuează în continuare misiuni de căutare-salvare a posibilelor persoane surprinse sub dărâmături”, au transmis reprezentanții ISU.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse citate de publicația Székelyhon.ro, elevii care locuiau în internat au observat că radiatoarele clădirii erau smulse din loc. Peretele s-a prăbușit în câteva secunde.

Internatul urma să fie renovat anul viitor

Cu doar o zi în urmă, aceeași publicație anunțase că statul maghiar a promis încă un sprijin financiar pentru renovarea singurei clădiri aparținând Liceului Tamási Áron, care încă așteaptă să fie renovată.

Datorită unor subvenții semnificative din partea statului maghiar, două clădiri ale Liceului Tamási Áron din Székelyudvarhely au fost renovate în ultimii ani. Dintre proprietățile care aparțin instituției, doar internatul mai trebuia renovat, iar conform situației actuale, acest lucru ar putea avea loc și anul viitor, întrucât Miklós Soltész, secretarul de stat al biroului primului ministru maghiar responsabil pentru relații bisericești și etnice, a făcut o promisiune în timpul ultimei sale vizite.

Lucrările urgente sunt deja în curs de desfășurare. Managerul instituției, György Laczkó, a declarat pentru Székelyhon că în prezent se lucrează la curtea pensiunii. Aceasta a avut prioritate, deoarece clădirea era “sub apă” din cauza faptului că nu a fost încă rezolvată scurgerea apelor pluviale, în apropiere nu există un sistem de canalizare care să poată primi apa de ploaie.

“Practic, în timpul ploilor abundente, apa curge prin fereastra sălii de mese”, a subliniat el gravitatea situației. György Laczkó a mai spus că faptul că rețeaua de canalizare a fost construită sub clădire a cauzat dificultăți suplimentare pentru ei în ultimii ani.

În ceea ce privește lucrările viitoare, șeful instituției a declarat că au în plan înlocuirea gardului, dar în același timp planurile de renovare a clădirii sunt gata, a mai precizat sursa citată.

ADVERTISEMENT