News

Pericol major pentru populație: dezinfectant interzis, folosit în blocuri. DSP Dolj a început o anchetă internă

06.04.2020 | 12:51
Pericol major pentru populatie dezinfectant interzis folosit in blocuri DSP Dolj a inceput o ancheta interna
Direcția de Săntate Publică Dolj a început o anchetă internă, după ce un dezinfectant interzis a fost folosit în blocurile din Craiova punând în pericol sănătatea populației. Sursă foto - INQUAM Photos / Octav_Ganea
ADVERTISEMENT

Direcția de Săntate Publică Dolj a început o anchetă internă, după ce un dezinfectant interzis a fost folosit în blocurile din Craiova punând în pericol sănătatea populației.

Pericol major pentru populație: dezinfectant interzis, folosit în blocuri

Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu, a declarat că medicul specialist nu a răspuns clar firmei care a întrebat dacă poate folosi la dezinfectarea unor blocuri un biocid care nu era indicat.

ADVERTISEMENT

”DSP Dolj a fost solicitat în 24 martie de Salubritate Craiova pentru o consultanță privind utilizarea unui biocid pentru dezinfectarea scărilor de bloc, a străzilor, a trotuarelor”, a declarat Ștefan Popescu la Digi24.

”S-a răspuns că produsul poate fi utilizat pentru dezinfecție în interior și exterior, dar că e preferată folosirea altor mijloace de prevenire. Aici o eroare a medicului specialist care a formulat răspunsul. Nu l-a formulat clar și pe înțelesul celor care au cerut răspuns”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Dolj despre dezinfectantul interzis care a fost folosit în blocuri.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă

”Salubritate Craiova e autorizată încă din 2010 și cunoaște modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competență. Biocidele care pot fi utilizate în acest scop sunt precizate în registrul național al biocidelor care poate fi accesat online. Biocidul utilizat de ei nu are indicație pentru dezinfecția scărilor de bloc”, a explicat Popescu.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a anunțat că dacă vor fi găsiţi vinovaţi, angajaţii instituţiei care au avizat substanţa pentru a fi folosită la dezinfecţia scărilor de bloc, riscă să fie sancţionaţi cu avertisment şi chiar desfacerea contractului de muncă.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor, aproximativ 500 de scări de bloc din Craiova au fost dezinfectate săptămâna trecută cu Aldezin, un biocid considerat periculos pentru oameni.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că cel mai ieftin și mai eficient dezinfectant care poate fi făcut acasă se obține din înălbitor de rufe. Însă, aceștia au precizat că este destul de periculos, deoarece conține o substanță iritantă pentru mucoasa respiratorie și pentru ochi.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne a impus, prin Ordonanța Militară nr.4, o nouă măsură de prevenire a extinderii epidemiei, anume montarea de dispozitive cu dezinfectant în toate scările de bloc astfel încât cei care intră în clădiri să-și poată dezinfecta mâinile când revin din oraș.

ADVERTISEMENT