Persecuția creștinilor a atins un nivel fără precedent în întreaga lume, denunță ONG-ul protestant Open Doors. În 2023, 365 de milioane de creștini au fost persecutați în întreaga lume din cauza credinței lor. Atingerile aduse libertății religioase includ toate tipurile de persecuție, de la interzicerea construirii de biserici până la epurarea etnică pe motive religioase. Credința creștină, veche de două mii de ani, continuă să stânjenească guvernele și alte puteri politice sau religioase de pe toate continentele. Pentru unele regimuri autoritare, cum ar fi cele din Coreea de Nord sau Cuba, ea reprezintă o opoziție politică care trebuie înăbușită.
Violența anticreștină atinge niveluri extreme în Africa, în special în regiunea Sahel. Din Mali până în Ciad, conflictele vechi între păstorii musulmani nomazi și fermierii creștini sunt exacerbate de ascensiunea islamismului radical. În, Nigeria în noaptea de 23 spre 24 decembrie 2023, aproximativ două sute de creștini au fost masacrați și aproape cinci sute au fost răniți în atacuri orchestrate de grupări jihadiste înarmate. Nu mai puțin de 26 de sate au fost vizate.
„Atacuri similare revendicate de Statul Islamic au fost lansate în aceeași perioadă și în Camerun și Mozambic”, avertizează Illia Djadi, fost jurnalist BBC născut în Niger, devenit analist expert pentru ONG-ul Open Doors.
În fiecare an, în ultimii zece ani, Nigeria a avut cel mai macabru bilanț din lume în ceea ce privește persecuția creștinilor. Cea mai populată țară a continentului din Africa de Vest (200 de milioane de locuitori) rămâne cea în care „cel mai mare număr de creștini sunt uciși sau răpiți” din cauza convingerilor lor religioase, potrivit asociației protestante, care a dezvăluit clasamentul său publicat în fiecare an începând din 2013, scrie Ouest-France.
Opt din zece creștini au fost uciși în Nigeria între 1 octombrie 2022 și 30 septembrie 2023, potrivit informațiilor culese de observatorii ONG-ului. La 8 ianuarie 2024, liderii creștini nigerieni și adepții lor au organizat un marș al păcii, cerând ajutor.
Dintre cei 4.998 de creștini care au murit din cauza religiei lor între 1 octombrie 2022 și 30 septembrie 2023, 4.118 au fost uciși în această țară din Africa de Vest.
În 2019, Illia Djadi a avertizat asupra „avansului jihadismului” în Africa de Vest. „Am transmis mesaje din partea bisericilor din Burkina Faso, o țară cunoscută pentru cultura sa de toleranță, cu privire la pericolele acestei crize, care purtau germenii unei catastrofe umanitare”.
Cinci ani mai târziu, subliniază expertul, „această criză este o amenințare existențială. Mai mult de două milioane de persoane (10% din populație) au fost strămutate. Țara este golită de populația sa creștină, privată de dreptul de a-și practica credința”. Grupările islamiste înarmate „se răspândesc și corup țările din regiunea Sahel, care sunt și cele mai sărace din lume. În Mali, Burkina Faso și Niger acestea recrutează tineri care nu au nimic de făcut, în căutarea unui salariu și a unui viitor mai bun. Aceștia primesc o motocicletă și un Kalașnikov”, explică Illia Djadi.
Open Doors estimează că 4.998 de creștini din întreaga lume au fost uciși pentru convingerile lor religioase anul trecut. Această cifră este în ușoară scădere față de bilanțul anterior „din cauza alegerilor din Nigeria, în timpul cărora au fost luate măsuri de securitate excepționale. De atunci, atacurile au reînceput cu o nouă vigoare”, avertizează Guillaume Guennec, directorul al ONG-ului, care subliniază totuși că aceste cifre „subestimează realitatea”.
Din 2014, „persecuțiile împotriva creștinilor din întreaga lume au continuat să crească”, notează raportul. Fie că sunt uciși, victime ale violenței, discriminați sau asupriți în viața lor de zi cu zi, „un creștin din șapte este persecutat în lume, iar unul din cinci în Africa”.
În Nicaragua „guvernul lui Daniel Ortega reprimă în mod deschis libertatea religioasă în această țară, mai ales că liderii creștini au cerut public respectarea statului de drept”. În mod neobișnuit, Vaticanul și-a închis reprezentanța diplomatică în această țară. În februarie 2023, episcopul Rolando Alvarez din Matagalpa, o figură importantă a opoziției față de regim, a fost eliberat și deportat la Roma împreună cu un alt episcop, 15 preoți și doi seminariști.
Poate părea surprinzător faptul că Nicaragua, care are o majoritate creștină, apare pe lista țărilor persecutoare, dar aceasta este o tendință care este foarte evidentă în mai multe țări din America Latină. În Cuba, Venezuela și Guatemala, oligarhiile conducătoare ostile Bisericii Catolice duc o politică deschis anticlericală. Acestea confiscă școlile și spitalele catolice și chiar îi atacă direct pe clerici sub cele mai absurde pretexte.
Indexul 2024 evidențiază o altă constatare fără precedent. „Numărul bisericilor jefuite, distruse sau închise cu forța de către autorități, 14.766 în total, a atins un nivel record”. Acest lucru este valabil în special pentru așa-numitele „biserici de casă”, care nu sunt listate oficial în China, o țară pe care ONG-ul o descrie drept „campioană a închiderii bisericilor”. În India, „2.228 de biserici au fost atacate de hindușii radicali”.
În Algeria, doar patru din cele 47 de biserici afiliate la Eglise Protestante d’Algérie (EPA), care este formată în principal din convertiți, mai sunt încă deschise. „De la ordonanța din 2006 care reglementează cultul nemusulman, comisia națională desemnată să acorde aprobarea nu s-a întrunit niciodată”, spune pastorul Youssef Ourahmane, vicepreședinte al EPA. Campania de închidere a bisericilor, „care a ajuns la apogeu, pune capăt visului creștin într-o țară care a fost mult timp o excepție în Maghreb”, subliniază ONG-ul.
În Iran, musulmanii care se convertesc la creștinism sunt vânați de poliția religioasă și chiar de propriile lor familii. Mulți sunt încarcerați pentru perioade lungi de timp sau chiar „dispar” în condiții tulburi. Situația este și mai gravă în Pakistan, unde toleranța față de minoritățile religioase tinde să dispară.
În fiecare lună, poliția arestează creștini suspectați de „blasfemie” împotriva lui Mahomed sau a Coranului. În august, o mulțime de musulmani furioși a incendiat 16 biserici în orașul Jaranwala din Punjab, în apropiere de Faisalabad, pe baza unui simplu zvon că un creștin ar fi „profanat Coranul”. În timpul acestor evenimente, mesajele difuzate prin difuzoarele moscheilor incitau mulțimea să „ucidă creștinii”.