News

Pesta porcina lovește în turismul din Arad. Toate traseele montane au fost închise

01.03.2021 | 23:36
Pesta porcina loveste in turismul din Arad Toate traseele montane au fost inchise
ADVERTISEMENT

Toate traseele turistice montane din Arad s-au închis din cauza focarelor de pestă porcină, în urma unei hotârâri a Consiliului Județean Arad, în subordinea căruia se află Serviciul Salvamont Salvaspeo.

Au fost închise, așadar, traseele turistice din munții Zărand, Codru-Moma și Găina, unde nu vor fi permise activități recreative sau competiții sportive.

ADVERTISEMENT

Printre altele, vor fi interzise drumeţiile, raliurile, competiţiile sportive, activităţile turistice şi de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri şi alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale judeţului Arad.

Traseele turistice montane din Arad s-au închis din cauza pestei porcine

Având în vedere situaţia epidemiologică de pe raza judeţului Arad în ceea ce priveşte pesta porcină africană, în conformitate cu Hotărârea nr. 1 din 26.02.2021 privind măsurile adoptate în cadrul şedinţei Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Arad din data de 26.02.2021, Consiliul Judeţean Arad a emis o atenţionare privind închiderea tuturor traseelor turistice montane din arealul Munţilor Zărand, Codru-Moma şi Muntele Găina, trasee localizate pe teritoriul judeţul Arad şi la limita cu judeţele învecinate, Bihor, Hunedoara şi Alba.

ADVERTISEMENT

Se interzic drumeţiile, raliurile, competiţiile sportive, activităţile turistice şi de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri şi alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale judeţului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate şi nemarcate etc.), cu excepţia vehiculelor care desfăşoară activităţi autorizate în zonă.

Fac excepţie competiţiile şi activităţile care se desfăşoară pe drumurile de interes naţional, judeţean şi local, cu aprobarea administratorilor acestor drumuri. Această decizie este în primul rând una preventivă şi rămâne în vigoare până la data revocării Hotărârii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Arad”, a transmis Consiliul Judeţean.

ADVERTISEMENT

Epidemia de pestă porcină africană a început în Arad în 4 august 2020, fiind confirmați 268 de porci infectați în gospodării, iar în total au fost uciși preventiv 2.268 de porci domestici.

Restricții asemănătoare au fost luate și în octombrie 2020, în județul Arad fiind identificate 40 de focare de pestă porcină africană. În păduri au fost descoperite în acel moment 010 de cadavre de porci mistreți decedați din cauza bolii.

ADVERTISEMENT

În prezent, în județul Arad există 47 de focare de pestă porcină africană, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT