Guvernul a plafonat prețurile la gaz și curent, însă legea trebuie aplicată de furnizori, lucru extrem de complicat conform specialiștilor. Practic, furnizorii vor avea mari dificultăți să calculeze și să trimită noile facturi, după noile modele, astfel că românii se vor trezi că primesc factura doar prin februarie sau martie.
Chiar și așa, guvernanții promit că furnizorii vor fi obligați să reeșaloneze plata acestor facturi, însă totul este pus sub semnul întrebării momentan, pentru că nimic nu se poate discuta concret până când nu vor intra în vigoare măsurile pregătite de guvernanți în acest sens.
“Sunt şase apartamente în acelaşi imobil. Pentru două am primit, pentru patru nu am primit. Nu ştiu de ce”, se plânge Gabriela. ”Au spus că s-a întârziat cu trimiterea facturilor. Mi-am primit facturile. Zilele următoare merg şi le achit”, completează aceasta, conform Observatornews.ro.
Momentan se bănuiește că aproximativ 1 milion de oameni vor fi nevoiți să depună cereri și declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de preț plafonat la curent și gaz. Cu toate acestea, situația nu a fost deocamdată lămurită în totalitate de ANRE, iar mingea pare momentan a fi în terenul furnizorilor.
”Asistăm din nou la aplicarea acestor modificări legislative aprobate tardiv. Nu este atât de uşor să se schimbe într-o săptămână, două săptămâni, tot algoritmul de facturare”, transmite Adrian Vintilă, reprezentant FEL România.
“Limitarea tehnică şi umană intervine şi în acest caz. Nu avem niciun interes să întârziem factura pentru că este singura noastră sursă de venit. Dar dacă vom fi în această situaţie, cu siguranţă vom anunţa”, adaugă și Daniela Dărăban, director ACUE.
Criza energetică și explozia de prețuri din acest sector naște și situații absurde. Un român care și-a montat în casă două contoare, fiind obligat de comuniști să facă acest lucru înainte de 1989, acum trebuie să aleagă pe care contor să plătească preț plafonat.
“Trebuie să renunţ la un contor. Pe care îl ţin, ca să plătesc compensat, şi pe celălat plătesc normal. 1,3 lei. Trebuie să schimb toată instalaţia în casă. Casa e veche din 1937. 20-30 de milioane mă costă să schimb instalaţia”, transmite bărbatul.
ANRE pregătește o nouă regulă pentru a-i ajuta, concret, pe clienți. Autoritatea de Reglementare în domeniul energiei electrice vrea să oblige furnizorii ca atunci când întârzie o factură să acorde automat o perioadă de grație egală cu perioada întârziată.
“Până la urmă, clientul nu este vinovat că primeşte factura şi o sumă aferentă unei perioade mai lungi pe care nu şi-o poate permite. Şi nerespectarea reglementărilor ANRE se sancţionează”, transmite expertul în energie Silvia Vlăsceanu.