News

Piatra mai valoroasă decât aurul există. E foarte grea și are culoarea roșie

Un bărbat din Australia a făcut o descoperire remarcabilă: a găsit o piatră mai valoroasă decât aurul. Cum arată aceasta.
02.12.2023 | 22:30
Piatra mai valoroasa decat aurul exista E foarte grea si are culoarea rosie
Care este piatra mai valoroasă decât aurul. Unde a fost descoperită și cum arată. Sursa foto: The Mirror
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, pe Terra, există piatra care e mai valoroasă decât aurul. Au ajuns la această concluzie grație unei descoperiri făcute tocmai în Australia.

Care este piatra mai valoroasă decât aurul. Unde a fost descoperită și cum arată

Descoperirea de la Antipozi are o poveste extrem de lungă și de complicată. Ea nu a avut loc recent, ci cu mai mulți ani în urmă, mai exact în 2015. Atunci, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia.

ADVERTISEMENT

Plecat în căutare de aur, australianul a descoperit ceva mult mai deosebit, chiar ieșit din comun. E vorba de o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă, scrie publicația Science Alert.

După ce a luat-o acasă, David a încercat prin mai multe mijloace să o deschidă. Era sigur că în interiorul rocii se află o pepită de aur, asta pentru că la Maryborough se află în regiunea Goldfields, zonă recunoscută pentru resursele de aur.

ADVERTISEMENT

Resemnat cu gândul că nu o poate crăpa, australianul a dus piatra la Muzeul din Melbourne. Spera că aici poate fi identificată. Nici prin gând nu i-a trecut că se află în posesia unei pietre mult mai valoroasă decât aurul. Asta până când un geolog i-a dat marea veste: el găsise, de fapt, un meteorit rar.

Piatra găsită de australian, veche de 4,6 miliarde de ani

Dermot Henry, geolog în cadrul muzeului din Melbourne, a fost cel care i-a dat marea veste lui David Hole. ”Piatra avea un aspect sculptat, cu gropițe prin ea. Aceste roci se formează când trec prin atmosferă, se topesc în exterior și atmosfera le sculptează.

ADVERTISEMENT

”M-am uitat la multe roci pe care oamenii le credeau meteoriți”, a adăugat Henry. Geologul a mai spus că, în cariera sa de 37 de ani la muzeu, după ce a analizat mii de roci, a depistat doar două obiecte ce s-a demonstrat că erau meteoriți. Cea a lui Hole era una dintre ele.

Experții din Australia au publicat un studiu în care spun că meteoritul ar avea o vechime de 4.6 miliarde de ani. Piatra a primit denumirea Maryborough, în onoarea zonei în care a fost găsită.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii din Melbourne spun că meteoritul din Maryborough este mult mai rar decât aurul. Asta îl face mult mai valoros. Este unul dintre cei doar 17 meteoriți înregistrați vreodată în statul australian Victoria și este a doua cea mai mare masă condritică, după un specimen uriaș de 55 de kilograme identificat în 2003.

Acesta este doar cel de-al 17-lea meteorit găsit în Victoria, în timp ce au fost găsite mii de pepite de aur”, a declarat Henry pentru presa de la Antipozi. ”Dacă ne uităm la lanțul evenimentelor, este destul de, ați putea spune, astronomic faptul că a fost descoperit”.

Australienii nu știu exact de unde provine meteoritul și cât timp ar fi putut să se afle pe Pământ. Ei au câteva piste. ”Acest meteorit special provine cel mai probabil din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și a fost împins de acolo de unii asteroizi care s-au ciocnit între ei, iar într-o zi s-a izbit de Pământ”, a declarat Henry pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT