În octombrie 2015, cu zece zile înainte de incendiul de la Colectiv, tânărul polițist Bogdan Gigină își pierdea viața într-un accident auto, după ce a căzut de pe motocicletă în timp ce conducea coloana fostului ministru Gabriel Oprea. Șapte ani mai târziu, justiția nu reușește să facă lumină în acest caz și pare încă departe de un verdict.
Gabriel Oprea, Petre Mazilu și compania acestuia, General MPM Impex SRL sunt inculpați în procesul care a avut primul termen în anul 2020. Anterior, DNA a avut nevoie de cinci ani să finalizeze cercetarea penală în cazul morții lui Bogdan Gigină.
Spre comparație, cazul Colectiv, care părea mult mai complex, cu sute de părți prezente în dosar, s-a încheiat anul acesta, cu toate formele de apel. Între timp, în familia lui Bogdan Gigină au avut loc evenimente importante: fosta soție s-a recăsătorit iar părinții polițistului au decis să se separe.
În acest moment, procesul în care este judecat Gabriel Oprea a ajuns la faza audierii martorilor. Paradoxal, judecătorii nu au reușit nici acum să înțeleagă cum a murit Bogdan Gigină și ce a cauzat, de fapt, accidentul.
La termenul din data de 6 octombrie, instanța a decis o nouă amânare pentru că nu a primit niciun răspuns de la specialistul care a fost desemnat să întocmească un raport de expertiză pe specialitatea căi ferate, drumuri și poduri.
Raportul de expertiză are opt obiective solicitate de magistrați. Acesta trebuie să stabilească tipul marcajelor rutiere, să precizeze dacă indicatoarele rutiere și balizele erau conforme normelor, dacă acestea erau semnalizate sau dacă erau vizibile de către participanții din trafic.
De asemenea, instanța vrea să afle dacă semnalele luminoase intermitente care împrejmuiau lucrarea erau vizibile și de la ce distanță, dacă indicatoarele rutiere și balizele erau amplasate conform normelor legale, dacă erau suficiente și dacă semnalizarea rutieră temporară realizată de angajații firmei respecta legislația.
Raportul de expertiză se va realiza exclusiv din planșe fotografice și imagini video aflate la camera de corpuri delicte. În adresa transmisă de judecător expertului desemnat, acesta este rugat să răspundă dacă poate da curs realizării expertizei într-un interval de trei luni (!), un termen considerat rezonabil de către instanță.
Mai trebuie menționat că judecătorii au solicitat acest raport încă din luna iunie, iar la termenul din octombrie au revenit cu adresă către expert.
Instanța a mai cerut, la începutul procesului, o altă expertiză, cea tehnică auto judiciară, iar în martie 2022, specialistul desemnat să o realizeze a fost recuzat.
Până acum, cinci experți au transmis instanței că refuză să ia parte la acest proces. Motivul invocat de aceștia a fost acela că probele aflate la dosar sunt insuficiente pentru realizarea unei expertize.
La termenul din septembrie, avocatul care îl reprezintă pe Mazilu și societatea acestuia a solicitat dosarul medical al lui Bogdan Gigină, motivând că există indicii că acesta avea probleme de sănătate.
”Menționează că este de notorietate faptul că acesta a ajuns în cadrul Poliției Române printr-o procedură de selecție din surse externe, au fost făcute vizite medicale și a fost urmată întreaga procedură.
Învederează că a verificat toate probele aflate la dosarul cauzei, iar în urma necropsiei, în momentul când au fost făcute măsurători antropologice, s-a constatat o mică problemă și anume că picioarele nu erau la fel”, se arată în dosar.
Răspunsul Direcției Medicale din cadrul MAI a fost că nu deține un dosar medical complet al lui Gigină, ci doar fișa cu antecedente medicale anterioare accidentului.
Răspunsul nu l-a mulțumit pe avocat, care s-a plâns că din documentele transmise de MAI lipsește rezultatul controlului oftalmologic. ”Ori asta se și solicită, rezultatul controlului oftalmologic, care nu se află printre înscrisurile transmise instanței”.
O altă problemă ridicată de apărătorul inculpaților a fost aceea că, în cazul motocicletei marca BMW, care a fost folosită de Gigină în seara morții, computerul de bord ar fi fost schimbat de pe un alt model identic.
”Cunoaște că au existat colegii ai victimei care au afirmat că își mai făceau singuri și pe cont propriu reparații, iar important pentru apărare este de a se cunoaște dacă a fost schimbat computerul de bord și de către cine, dacă era o persoană abilitate sau nu să facă aceste modificări”, se mai arată în dosar, potrivit FANATIK.
Polițistul Bogdan Gigină a murit în seara de 20 octombrie 2015, la doar 28 de ani. El se afla pe motocicletă și conducea coloana care îl însoțea pe ministrul de interne Gabriel Oprea, care mergea acasă, în cartierul Cotroceni.
Potrivit informațiilor din dosar, Gigină se deplasa cu 84 km/h pentru că ministrul se grăbea. În jurul orei 19:00, după intersecția dintre străzile Știrbei Vodă și Calea Plevnei, Gigină s-a dezechilibrat și a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată în mijlocul carosabilului de o firmă de gaze. În momentul impactului, carosabilul era umed.
Bogdan Gigină a fost transportat la Spitalul Universitar, aflat în imediata apropiere, însă medicii nu l-au mai putut salva.