News

Piedone forțează eliberarea din închisoare, la Curtea Supremă. Și unul dintre patronii clubului Colectiv cere achitarea

Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectoarelor 4 și 5, a contestat decizia prin care a fost condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul Colectiv.
13.11.2022 | 14:20
Piedone forteaza eliberarea din inchisoare la Curtea Suprema Si unul dintre patronii clubului Colectiv cere achitarea
Cristian Popescu Piedone susține și astăzi că a fost condamnat nevinovat în dosarul Colectiv / Foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Piedone a formulat un recurs în casație, alături de unul dintre patronii clubului Colectiv, de pompieri și de directorul firmei de artificii. Toți aceștia au primit condamnări definitive cu executare în dosarul Colectiv, finalizat în cursul lunii mai.

Piedone a formulat un recurs în casație, formă extraordinară de atac

Cererile condamnaților vor fi analizate de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe data de 7 decembrie. Magistrații trebuie, mai întâi, să se pronunțe dacă cererile sunt sau nu admisibile, în principiu, după care se va trece la judecata pe fond.

ADVERTISEMENT

Într-un final, dacă recursul este admis, instanța poate decide fie anularea condamnării și eliberarea inculpaților, fie retrimiterea cauzei la rejudecare. Și în acest caz, cel mai probabil, inculpații din dosarul Colectiv ar fi puși în libertate, până la o nouă pronunțare definitivă.

În cererea adresată Curții Supreme, Cristian Popescu Piedone arată că recursul în casație ar trebui admis pentru că a fost ”condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală”, potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

Alin Anastasescu, patron al clubului Colectiv, cere să fie eliberat

Același argument îl aduce în discuție și Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, care, de asemenea, a formulat recurs în casație. Acesta are de executat o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare, cea mai mare din întregul dosar.

Potrivit avocatului său, Anastasescu invocă în motivarea recursului în casație că ”nu există legătură de cauzalitate între ce li se impută lor și declanșarea incendiului”.

ADVERTISEMENT

Chiar și pompierul dat în urmărire a atacat decizia de executare

Pompierii care au controlat clubul Colectiv înainte de incendiu, solicită, de asemenea, anularea condamnării. Petrică George Matei și Antonina Radu, condamnați la 8 ani și 8 luni de închisoare, au înaintat o cerere în acest sens către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Antonina Radu este, în prezent, dată în urmărire de poliție, după ce s-a sustras de la executarea pedepsei cu închisoarea.

ADVERTISEMENT

Și Cristian Niță, șeful firmei de artificii, a formulat recurs în casație. Acesta a fost condamnat la 2 ani și 6 luni, fiind acuzat că a distrus probe incriminatoare despre materialele care au fost folosite în club.

ADVERTISEMENT