Sport

Pierdem locul din Europa League? Situație confuză în cazul în care o echipă fără licență UEFA câștigă Cupa României

În mod normal, câștigătoarea Cupei României are asigurată prezența în Europa League. România poate pierde locul în EL dacă trofeul va fi cucerit de o echipă fără licență UEFA
05.04.2024 | 16:09
Pierdem locul din Europa League Situatie confuza in cazul in care o echipa fara licenta UEFA castiga Cupa Romaniei
Pierdem locul din Europa League? Situație confuză în cazul în care o echipă fără licență UEFA câștigă Cupa României
ADVERTISEMENT

Fotbalul românesc se confruntă și anul acesta cu o situație neprevăzută. Nu este clar cine va merge în preliminariile Europa League în cazul în care Cupa României va fi cucerită de o echipă fără licență pentru cupele europene. Semifinalele, programate miercuri, 17 aprilie 2024, sunt: Corvinul Hunedoara – FC Voluntari și Oțelul Galați – U Cluj.

Cine merge în Europa League dacă o echipă fără licență UEFA câștigă Cupa României

Din informațiile FANATIK, FC Voluntari este singura semifinalistă care nu a făcut cerere la FRF pentru a obține dreptul de participare în competițiile UEFA, pentru sezonul 2024-2025. Ilfovenii au cucerit Cupa României în 2017, dar n-au jucat în Europa pentru că nu au avut licența UEFA.

ADVERTISEMENT

Celelalte trei echipe calificate în penultimul act al Cupei României, Corvinul, Oțelul și U Cluj, au aplicat pentru licența UEFA și așteaptă acum verdictul Administrației de Licențiere a FRF. Acesta ar urma să fie comunicat la sfârșitul lunii aprilie. Finala are loc pe 15 mai 2024, la Sibiu.

Corvinul a cerut licență UEFA prin procedură extraordinară

Corvinul, echipă din Liga 2, marea supriză a competiției, la care salariile jucătorilor sunt între 1.200 de euro și 3.000 de euro, n-are drept de promovare în SuperLiga, dar visează la Europa.

ADVERTISEMENT

”Am făcut toate demersurile necesare pentru procedura extraordinară UEFA, pentru a putea participa în cupele europene în cazul în care echipa se va afla în această situație. Demersurile au fost făcute din timp, de mai bine de 30 de zile, înaintea meciului cu CFR Cluj din sferturile de finală”, a declarat pentru FANATIK ofițerul de presă al FC Corvinul, Claudiu Sav.

Corvinul a mai jucat în cupele europene în 1982, când echipa condusă de Mircea Lucescu a trecut în turul I al Cupei UEFA de Grazer AK, iar în runda secundă a fost eliminată de FK Sarajevo.

ADVERTISEMENT
  • 9 cluburi din SuperLiga au solicitat licență pentru participarea la competițiile de club UEFA, pentru sezonul 2024-2025. Echipele din play-off, FCSB, Universitatea Craiova, CFR Cluj, Rapid, Farul, Sepsi, plus U Cluj, Oțelul și FCU Craiova, din play-out

UEFA decide ce se întâmplă cu locul în Europa League dacă o echipă fără licență UEFA câștigă Cupa României

Așadar, cu o semifinalistă sigur fără licență UEFA, FC Voluntari, există posibilitatea ca trofeul să fie cucerit de o echipă care nu are drept de participare în cupele europene. Ce se întâmplă în acest caz? Nu e foarte clar!

ADVERTISEMENT

FANATIK s-a interesat la FRF și la LPF, iar concluzia este că nu se știe exact cum se reportează locul pentru Europa League într-o astfel de situație. Răspunsul va fi dat de UEFA!

”În cazul în care FC Voluntari, care nu are licență UEFA, va câștiga Cupa, sigur nu va merge în Europa League celalaltă finalistă. Va merge locul 3 din play-off-ul SuperLigii, dar pe regulamentul UEFA nu e clar dacă va merge în Europa League sau în Conference League.

FRF și LPF sunt în contact cu UEFA și așteaptă să vadă cum interpretează UEFA situația”, au explicat sursele FANATIK.

România are alocate patru locuri în cupele europene pentru sezonul 2024-2025.

  • Liga Campionilor: 1 (campioana SuperLiga)
  • Conference League: 2 (locul 2 play-off, plus câștigatoarea barajul dintre locul 3 din play-off și câștigătoarea din play-out)
  • Europa League: 1 (câștigătoarea Cupei României Betano)
ADVERTISEMENT