Greva va avea loc în perioada 14-15 august și va afecta zborurile din această zonă, fiind declanșată de piloții Ryanair. Experții avertizau încă din urmă cu mai multe luni că va urma o vară foarte complicată pentru turiștii din Europa care vor să călătorească, tocmai din cauza acestor greve.
”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească cu avionul spre/dinspre Regatul Belgiei că, în perioada 14-15 august 2023, va avea loc o grevă a piloţilor filialei Ryanair din Regatul Belgiei. Astfel, cetăţenilor români li se recomandă să urmărească pagina web a aeroportului Charleroi (https://www.brussels-charleroi-airport.com/fr/flights/live) şi/sau a companiei Ryanair, pentru a se asigura că zborul lor nu a fost anulat”, a transmis MAE, conform News.ro.
Cetățenii români aflați în dificultate pot solicitate asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32 (0) 2 347 5338, +32 (0) 2 344 1658, +32 (0)2 343 69 35, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanent, precum și la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României în Regatul Belgiei: + 32(0)2 346 9814.
”Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://bruxelles.mae.ro/node/180, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”, mai transmite MAE.
La începutul lunii iulie, consultanții de turism îi avertizau pe români că vor avea nevoie de ”răbdare” pentru că vor exista în Europa în această vară mii de întârzieri sau zboruri anulate la fiecare 24 de ore. Statistica e confirmată de Eurocontrol, organizație care gestionează spațiul aerian al Europei.
Așadar, este estimat ca din totalul de 33.000 de zboruri zilnice nu mai puțin de 12.600 să fie anulate sau să întârzie considerabil. Specialiștii avertizează că pandemia a trimis acasă mulți oameni din acest sistem, iar acum companiile aeriene nu mai fac față numărului mare de oameni care vor să călătorească pe calea aerului. Acestei situații se vor adăuga desele greve ale piloților de avioane sau ale controlorilor de trafic din Europa.
“Din păcate, este dificil de știut care dintre zboruri poate avea dificultăți. Singura variantă este să evităm să călătorim cu avionul, asta teoretic, practic, este imposibil. Recomandat este să mergem și cu mașina în vacanțele din apropiere, Bulgaria, Grecia. Trebuie să ne pregătim mental pentru astfel de momente.
Este foarte important de știut că în cazul în care rămânem blocați pe un aeroport, este bine să avem la noi medicamente, baterie pentru telefonul mobil, și haine mai groase. Este important să ne luăm timp și să ne încărcăm cu răbdare”, explica Ciprian Enea, consultant în turism, pentru Antena 3 CNN.
La rândul lor, sindicaliștii din domeniu au anunțat că grevele sunt inevitabile pentru că nu există un plan real de urgență. Cele mai mari probleme vor fi cu zoburile cu legătură la Londra, Barcelona, Bruxelles, Atena, Marsilia și Budapesta. Directorul general al Eurocontrol, Raul Medina, a îndemnat centrele de control al traficului aerian să recruteze mai mulți oameni, pentru ca turiștii să nu aibă de suferit.