News

Plafoanele la energie ar putea să scadă, anunță Ministerul Finanțelor. Facturi mai mici pentru români

Vești bune pentru români: plafoanele la energie ar putea să scadă, conform Ministerului Finanțelor. Asta ar echivala cu facturi mai mici pentru români.
12.05.2023 | 21:55
Plafoanele la energie ar putea sa scada anunta Ministerul Finantelor Facturi mai mici pentru romani
Ministerul Finanțelor anunță o posibilă scădere pentru plafoanele la energie. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România iau în calcul o reducere pentru plafoanele la energie. Vestea este una bună pentru milioane de români, care ar putea avea facturi mai mici la curent și gaze naturale.

Ministerul Finanțelor anunță o posibilă scădere pentru plafoanele la energie

De ce sunt lansate în spațiul public astfel de discuții? Ei bine, în comparație cu anul 2022, energia este mai ieftină cu 40%. În mod logic, actualele tarife instituite de furnizori nu se mai justifică. Problema este că niciun oficial nu știe exact de când am putea avea facturi mai mici.

ADVERTISEMENT

Pe acest fond al scăderii prețurilor din piețe și a fixării prețurilor de achiziție reglementată a energiei electrice și gazelor, reprezentanții Guvernului Ciucă au în analiză o posibilă reducere a prețurilor finale plafonate la clienți.

”Cred că este necesară o reanalizare a schemei şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum, dar, cu păstrarea următorului scop, economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte. Adică trebuie să înţelegem că acum avem un preţ la energie scăzut.

ADVERTISEMENT

Avem o inflaţie azi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflaţiei o reprezintă intervenţia Guvernului, criticată de-a lungul timpului de piaţă, asupra preţurilor la energie. Iată un efect care se va propaga şi către populaţie”, a spus ministrul finanțelor, Adrian Câciu, vineri, la sediul Executivului.

Cu cât s-ar putea reduce facturile românilor

Conform Ordonanței de Urgență 27/2022, în prezent, la energia electrică sunt trei plafoane de preţ. Vorbim de 68 de bani pe kWh – consum între 0-100 kWh, 80 de bani – consum între 100-255 kWh şi tariful maxim de 1,3 lei – pentru cei care consumă lunar peste 300 de kWh.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că acesta din urmă ar trebui redus la 1 leu şi 10 bani. La prima vedere nu ar fi o diferență uriașă, însă aceasta ar conta mult pentru cetățeni. La un simplu exemplu, o factură pentru o casă de 130 de metri pătraţi ar scădea cu 15%, notează Observator News.

Dacă e să vorbim de gazele naturale, prețul plafonat pentru clienții casnici este de maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus). În acest caz, preţul ar trebui să scadă la 25 de bani pe kWh. Dacă luăm în calcul tot o casă de 130 de metri pătraţi, vedem cum cetățeanul ar plăti cu 20% mai puţin.

ADVERTISEMENT

Până în acest moment, în ciuda ieftinirii energiei, furnizorii ţin de preţul plafonat şi nu au venit cu oferte mai ieftine. Conform OUG 27/2022, actuala schemă de plafonare este valabilă până în 2025. Ea poate fi însă modificată oricând de autorităţi.

ADVERTISEMENT