Sport

Planul secret al echipelor din Premier League pentru a ”fenta” Brexit. Liverpool și Manchester City au făcut deja prima mutare

Pentru cluburile din Premier League, regulile post-Brexit au însemnat bătăi de cap suplimentare pentru transferul de jucători. Cea mai gravă este cea a tinerilor, iar cluburile au un plan secret pentru a dribla legea.
05.12.2021 | 14:36
Planul secret al echipelor din Premier League pentru a fenta Brexit Liverpool si Manchester City au facut deja prima mutare
ADVERTISEMENT

Brexit a însemnat și pentru cluburile din Premier League și celelalte ligi profesioniste probleme legate de permisele de muncă. Așa cum, de altfel, s-a întâmplat în toate sferele economiei.

Dar dacă la seniori lucrurile se pot rezolva, la jucătorii cu vârsta sub 18 ani este vorba despre o interdicție totală. Și, după o perioadă în care au întors problema pe toate fețele, grupările din Regat au găsit o portiță.

ADVERTISEMENT

Ce spuneau regulile anterior și ce se schimbă post-Brexit

Înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli post-Brexit, lucrurile erau simple pentru cluburile engleze. Plăteau o sumă compensatorie – indemnizația de formare – clubului anterior. Și obțineau un dublu avantaj.

Mai întâi, faptul că puteau avea la dispoziție un jucător de perspectivă. În plus, lucru extrem de important în competițiile europene și în regulile fair-play-ului financiar, deveneau ”produs al clubului”.

ADVERTISEMENT

Acum, inclusiv jucătorii din Uniunea Europeană trebuie să obțină permis de muncă, GBE (Governing Body Endorsement). La fel cum se întâmplă cu cei din țările non-UE.

GBE este un sistem bazat pe puncte, numărul minim necesar pentru obținerea sa fiind de 15. Dacă un jucător câștigă între 10-14 puncte, cazul său va fi trimis automat comisiei de examinare.

ADVERTISEMENT

Criteriile luate în calcul sunt:

  • Apariții internaționale în echipele reprezentative (juniori, tineret, seniori)
  • Valoarea clubului de la care provine, în funcție de liga în care activează, poziția în ligă și evoluția în competițiile continentale
  • Numărul de meciuri jucate în competiția internă și în cele continentale.

Există, de asemenea, noi limitări la semnarea jucătorilor cu vârsta între 18 și 21 de ani sau mai puțin. În Premier League, numărul de jucători U21 este limitat la trei în fereastra de transferuri din ianuarie și la șase în cea de vară. Iar cei sub 18 ani nu au dreptul la permis de muncă.

ADVERTISEMENT

Cum vor să driblează managerii din Premier League reglementările

Așadar, când vine vorba despre juniori, lucrurile sunt simple după Brexit. Zilele în care Arsenal recruta talente de 16 ani, inclusiv de la academia FC Barcelona, ​​așa cum a făcut cu Cesc Fàbregas în 2003, s-au terminat. La fel, Paul Pogba, Hector Bellerin și Eric Garcia nu puteau semna cu cluburile din Anglia până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Și nu numai. Poveștile lui Jadon Sancho și Jude Bellingham, ambii internaționali englezi la acest moment, nu se mai pot repeta. Dacă era valabilă regula la vremea lor, nu se puteau transfera de la Manchester City și Birmingham la Borussia Dortmund.

De aceea, după cum scrie Mundo Deportivo , mai multe cluburi din topul competiției britanice de fotbal vor să apeleze la o stratagemă pentru a dribla legea. Mai precis, să își găsească echipe satelit în Europa.

Publicația spaniolă spune că Liverpool este cel mai aproape să încheie o astfel de afacere. Și că tranzacția se va anunța cât de curând. La fel, Manchester United este în plin proces de selecție al candidatelor. Cu un pas înainte este Manchester City, prin City Football Group. Care are deja trei ”filiale” pe continent. Este vorba despre Girona, în Spania, ESTAC Troyes, Franța, și Lommel SK în Belgia.

Soluția oferă și un alt avantaj. Mai precis, și un jucător de peste 18 ani care are nevoie de permis de muncă poate să obțină acolo punctele GBE necesare. Așa cum s-a întâmplat cu internaționalul sud-african de la Brighton, Percy Tau.

ADVERTISEMENT