Life

Planta din Africa pe care românii o pot cultiva în țară și cu care vor da lovitura în viitorul apropiat. Nu e afectată de secetă și înlocuiește cu succes porumbul

Cereala din Africa care ține loc porumbului și crește chiar și în lipsa precipitațiilor. Va fi plantată curând în țara noastră.
28.05.2023 | 14:00
Planta din Africa pe care romanii o pot cultiva in tara si cu care vor da lovitura in viitorul apropiat Nu e afectata de seceta si inlocuieste cu succes porumbul
Cereala din Africa care ține locul porumbului și crește chiar și în lipsa precipitațiilor. Va fi plantată curând în țara noastră. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Planta din Africa pe care românii o pot cultiva în țară și cu care vor da lovitura în viitorul apropiat. Nu e afectată de secetă și înlocuiește cu succes porumbul. A mai fost crescută și în trecut pe teritoriul României.

Cereala din Africa care ține loc porumbului și crește chiar și în lipsa precipitațiilor. Va fi plantată curând în țara noastră

Cereala din Africa care ține loc porumbului și crește chiar și în lipsa precipitațiilor este sorgul. Este a cincea cereală cultivată la nivel mondial și va fi plantată curând în țara noastră de foarte mulți agricultori.

ADVERTISEMENT

Studiile recente arată că aceasta poate înlocui cu mare succes culturile de porumb care din cauza secetei au fost distruse. Principalul avantaj al acestei plante din familia Poaceae este că rezistă la lipsa ploilor pe termen îndelungat.

Fermierii din Buzău au încetat să mai cultive porumb și rapiță și au trecut deja la însămânțarea acestei cereale care este foarte rezistentă. În momentul de față, conform Antena 3 CNN au fost însămânțate peste 1.000 de hectare cu sorg.

ADVERTISEMENT

În plus, făina sa este bună şi pentru cei care au alergii. Totodată, costurile de înființare sunt destul de mici. Producțiile sunt la fel de promițătoare pentru agricultorii care pot ajunge ușor la 7 tone pentru fiecare hectar cultivat, inclusiv în condiții de secetă.

Sorg, cereală din Africa
Sorg, cereala din Africa care înlocuiește porumbul. Sursa foto: Pinterest.com

Sorg, o cereală cu utilizări diverse

Mai mult decât atât, oamenii sunt foarte încântați de această plantă pentru că este una care a mai fost plantată pe teritoriul țării noastre în trecut. Din sorg se obține o făină fără gluten, perfectă pentru panificație și patiserie.

ADVERTISEMENT

Așadar, cereala originară din Africa are utilizări diverse. Pe lângă alimentația persoanelor se mai numără și industria berii și confecționarea măturilor. Din fericire, aceasta nu este pretențioasă nici când vine vorba de sol.

Sorg, valoare nutritivă ridicată

Sorgul are o valoare nutritivă ridicată, specialiștii precizând că doza zilnică recomandată de proteine pentru femei este de 46 de grame, iar pentru bărbați de 56 de grame. O singură porție are 22 de grame de proteine.

ADVERTISEMENT

În medie, această cereală conține 43 % din necesarul zilnic de proteine și 55% din valoarea recomandată de fosfor. În plus, este o sursă bună de magneziu, cupru, calciu, zinc și potasiu. Are în compoziția sa niacină și tiamină.

ADVERTISEMENT