Petre Daea bate cu pumnul în masă și cere oficialilor din Uniunea Europeană să mărească considerabil suma de 10 milioane de euro care va fi alocată fermierilor români. Actualul ajutor de 10 milioane de euro e considerat ”derizoriu” de ministrul Petre Daea.
Întors de la Bruxelles, Petre Daea a susținut o conferință de presă epopeică, explicând în detaliu zi cu zi, începând de la primele zile ale lunii martie și, ulterior, minut cu minut, cu cine a vorbit referitor la criza cauzată de războiul din Ucraina. Fermierii români sunt afectați pentru că au rămas cu producția în siloz, întâietate la vânzare având, din varii motive, cerealele ucrainene.
Potrivit Agerpres, ajutorul oferit de Uniunea Europeană pentru România e de doar 10 milioane de euro, în condițiile în care fermierii din România pierd sume mult mai mari. Reprezentanții Federaţiei Naţionale Pro Agro îi transmiteau deja lui Petre Daea că vor refuza acest ajutor și i-au cerut să-și asume acest eșec. Potrivit Digi 24, numele lui Petre Daea ar fi pe lista neagră a remanierilor la rotativa din mai, ministrul Daea fiind contestat de tot mai mulți colegi de coaliție.
”În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocaţi doar 10 milioane de euro ca şi compensaţii de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest.
În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR. La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor.
Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumaţi acest eşec şi să sugeraţi Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre faţă de fermierii din Ucraina, să le doneze şi această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensaţiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primeşte 52,4%, Bulgaria primeşte 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecinţă, ca şi demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eşec şi repararea în întregime a acestuia”, au transmis reprezentanții fermierilor.
În replică, Daea i-a anunțat pe fermieri că așteaptă ca UE să mărească această sumă alocată, de 10 milioane de euro, pe care o consideră derizorie. ”Am susţinut la Consiliu, în discuţia cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro.
O sumă foarte mică pentru nevoile celor şase ţări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români stabiliţi încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.
Întreaga activitate a mea e consemnată într-un jurnal al instituției. Instituție care consemnează ce fac în fiecare zi, ce rezultate din punct de vedere al activității ministerului înregistrez. Am făcut tot timpul ce trebuie pentru țară și fermieri. O problemă e modul în care interpretează Comisia Europeană efectele negative pe care le produce importul cerealelor și a plantelor poliaginoase din Ucraina.
Intrarea în țară a cerealelor Ucrainene au afectat fermierii români, care au rămas cu cantități importante în stoc și de aici lipsa de mijloace financiare pentru a-și continua lucrările. Înțelegând că în 26 septembrie eram în plină campanie de însămânțări de toamnă.
Fermierii români nu pot să-și continue activitatea în așa mod, fără bani. Mai ales că România e principalul cultivator de porumb și floarea soarelui din Europa. Comisarul a pronunțat situația critică pe care o are România și luarea de intervenție. Am transmis care sunt pierderile în România, care sunt importurile în România, peste 3 miliarde de tone.
În 14 martie eram în Hunedoara împreună cu ministrul agriculturii din Iordania, într-o vizită oficială, într-un interes major pentru țară, știind că în acea zonă, în Iordania, România are interese comerciale formidabile. Țara care importă 77% din grâu din România și 85% carne de ovine din România”, a transmis, printre altele, Petre Daea.