Life

Planta din România care are efect narcotic. Mulți o confundă cu un fruct care se vinde în toate piețele. Consumul ei provoacă boli grave

O plantă din România are un efect narcotic. Puțini știu asta însă și o confundă de multe ori cu un fruct care se vinde în toate piețele.
25.02.2024 | 16:00
Planta din Romania care are efect narcotic Multi o confunda cu un fruct care se vinde in toate pietele Consumul ei provoaca boli grave
Planta din România care are efect narcotic. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O plantă din România are un efect narcotic. Consumul ei poate provoca boli grave. Chiar și așa, mulți o confundă cu un fruct care se vinde în toate piețele. Despre ce plantă este vorba?

Planta din România care are efect narcotic

Există o mulțime de plante la nivel mondial. Unele dintre ele au beneficii uimitoare pentru organismul nostru. Altele pe de altă parte e bine să le ținem mai departe de casă.

ADVERTISEMENT

Sunt plante despre care se spune că aduc norocul în casă, dar și care aduc ghinionul. Uneori însă, o mare parte dintre ele pot fi dificil de recunoscut, având în vedere că seamănă la prima vedere.

Această plantă din România cu efect narcotic se numără printre ele. Poate ai mai văzut-o și tu, dar ai făcut o confuzie. Adevărul este că ea poate cauza boli grave și de asemenea, poate deveni un pericol.

ADVERTISEMENT

Dalacul (Paris quadrifolia) este planta din România care are efect narcotic. Ea crește și se dezvoltă în general în locuri umede, în păduri de foioase, dar și în păduri de luncă. Nu există însă prea multe studii efectuate pe ea.

Cert este că planta înflorește în lunile mai și iunie. Are o singură floare, de culoare galben-verzuie, dar și patru frunze ovale. Deși această plantă are efect narcotic, frunzele și fructul ei se folosesc în scop terapeutic.

ADVERTISEMENT

Planta e deseori confundată cu afinele

De ce este această plantă periculoasă? Datorită compușilor pe care îi conține. Mai exact, Dalacul conține glicozida paridina, glicozida paristinifina, pennogenina, asparagina, saponine.

Iar pe lângă asta, planta mai are și o substanță toxică care duce la contractarea pupilelor. De asemenea, ea poate să afecteze și sistemul nostru respirator. Cele mai otrăvitoare părți din plantă, spun specialiștii, sunt boabele.

ADVERTISEMENT

Aici apare de altfel și o mare confuzie. Multe persoane confundă boabele acestei plante cu afinele. Ce se întâmplă dacă o consumăm întâmplător? Boabele sunt cele care au efecte narcotice. Iar dincolo de asta, pot cauza și greață, dar și diaree.

Deși această plantă este însă periculoasă, dacă e folosită cum trebuie, poate avea și beneficii. Spre exemplu, din semințele și sucul ei se pot face unguente naturale împotriva rănilor, arată sfatnaturist.ro.

Frunzele plantei în schimb pot fi folosite în cazul infecțiilor. Mai există și alte tratamente naturiste care o au la bază și care sunt utilizate în cazul reumatismului, amețelilor, dar și spasmelor.

ADVERTISEMENT