Parazitul care poate ucide pe cineva în 7 zile poate fi contactat destul de ușor, însă este foarte rar. Au fost raportate câteva zeci de cazuri, însă puține persoane au supraviețuit.
Există mai multe tipuri de paraziți în organismul uman. În timp ce unii nu sunt periculoși și putem trăi cu ei, fără să avem simptome, alții pot provoca afecțiuni grave.
Sunt paraziți întâlniți în lumea vegetală, precum și cei care ajung în corpul uman. Aceștia din urmă sunt de mai multe feluri. Unii nu au efecte grave asupra sănătății, în timp ce alții pot duce la decesul victimei.
Mai exact, există trei tipuri de paraziți care pot duce la moarte. Unul dintre aceștia se numește Naegleria fowleri și este foarte rar întâlnit, dar extrem de periculos. Din 148 de pacienți infectați cu acest parazit, au supraviețuit doar patru.
Fiind foarte rar întâlnit, numărul de infecții cu acest parazit este și el foarte redus. Cele 148 de cazuri menționate au fost depistate într-un interval de 57 de ani, din 1962 și până în 2019.
Larvele de Naegleria fowleri se află în pământ. Cel mai des se găsesc în lacurile și izvoarele cu apă termală, caldă. Poate ajunge în corpul uman prin cavitățile nazale și se stabilește la nivelul creierului.
Din cauza faptului că se hrănește cu creierul gazdei, acest parazit mai este cunoscut și ca “mâncătorul de creiere”, notează adevarul.ro.
Parazitul poate cauza o boală foarte gravă, Meningoencefalită Primară Amibică. În cel mult șapte zile de la declanșarea bolii, victima poate să-și piardă viața.
Un protozoar, care e unul dintre cele mai simple organisme unicelulare, este și unul dintre cei mai periculoși paraziți din toată lumea. Este vorba despre Acanthamoeba, care poate fi găsit la suprafața solului. dar și în apa cu clor din piscine, în apa îmbuteliată sau în aparatele de aer condiționat.
Mai mult, parazitul se poate afla și pe suprafața lentilelor de contact. Poate ajunge în corpul uman prin cavitățile nazale sau prin zona ochilor, dar și prin răni deschise.
Unii dintre cei infectați cu acest parazit pot să nu aibă simptome. Cu toate acestea, parazitul poate provoca encefalită amebiană granulomatoasă (GAE), o boală foarte periculoasă, care produce umflături în zona creierului celor afectați. Victimele chiar își pot pierde viața. Parazitul poate duce și la pierderea vederii, dacă ochii sunt afectați.
Toxoplasma Gondii este un alt parazit periculos și trăiește în carnea crudă a animalelor sacrificate, dar și în fecalele pisicii. Poate fi contactat în cazul în care carnea nu a fost bine gătită sau se poate transmite și prin curățarea litierei pisicii.
În timp ce adulții ar putea să nu fie afectați de acest parazit, pentru fetuși și copiii mici infecția poate fi fatală. Dacă o femeie însărcinată contactează Toxoplasma Gondii, copilul poate prezenta malformații la naștere.
De altfel, femeia poate pierde sarcina în cazul infectării. Cei mai mulți copii care se nasc infectați de acest parazit îi pierd viața din cauza malformațiilor suferite.