Life

Planta din România care te poate ucide pe loc. Înflorește primăvara și puțini oameni știu cât e de toxică. Mulți o confundă cu pătrunjelul

Ce plantă din România te poate ucide pe loc. Înflorește primăvara și puțini oameni știu cât este de periculoasă. Unii o confundă cu pătrunjelul.
17.03.2024 | 16:00
Planta din Romania care te poate ucide pe loc Infloreste primavara si putini oameni stiu cat e de toxica Multi o confunda cu patrunjelul
Despre ce plantă este vorba. Sursa foto: Mara și Cosău
ADVERTISEMENT

Planta foarte periculoasă din România, ce poate fi ușor confundată cu pătrunjelul, și din cauza căreia riști să-ți pierzi viața. Crește adesea prin câmpii, pe lângă mlaștini sau pe lângă marginea drumului.

Planta din România pe care mulți o confundă cu pătrunjelul și care este letală

Planta la care facem referire este foarte toxică și pentru animale. Ele sunt chiar mai vulnerabile și pot simți mai rapid simptomele ca urmare a contactului cu aceasta.

ADVERTISEMENT

În termen științific, planta se numește ”Cicuta virosa”, iar în termen popular, cucuta de apă. Denumirea pare să nu spună prea multe, dar dacă o veți vedea, vă veți da seama cât este de răspândită.

Cucuta de apă este o plantă erbacee, care poate atinge până la doi metri înălțime. Are frunze mari și flori albe care apar în iulie-august. Așa cum îi spune și numele, este mare iubitoare de apă, crescând de cele mai multe ori în interiorul apelor sau al mlaștinilor.

ADVERTISEMENT

Frunzele și ramurile cucutei de apă au miros de țelină sau de pătrunjel, iar rizomul se poate ușor confunda cu napul sau păstârnacul. Dintre toate plantele familiei Umbelliferae, cucuta de apă este cea mai otrăvitoare.

Rădăcina și frunzele sunt, de altfel, și cele mai nocive componente ale cucutei de apă. Ele secretă o substanță intitulată cicutină și ulei aromativ, pe care dacă le atingi riști să te alegi cu deces, în cel mai rău caz.

ADVERTISEMENT

Totuși, simptomele predominante sunt: greață, vărsături, amețeli puternice, leziuni ale sistemului nervos, hipersalivatie, defecare frecventă, tahicardie sau crize de convulsii. Totodată, cicutoxina este un stimulent atât de puternic încât produce un real cutremur în tot sistemul nervos.

Beneficii ale cucutei de apă

Sunt și beneficii ale cucutei de apă. Din ea se recoltează rădăcina și rizomii în perioada septembrie-octombrie, din care se fac preparate homeopate, care se vor administra sub supravegherea unui medic.

ADVERTISEMENT

Homeopatele, potrivit renumitului herbolog Jean Valnet, sunt utile în cazul homeopatiei, în cazul sindroamelor vasculare cerebrale sau în cazul unei epilepsii. În uz extern, sunt bune pentru durerile reumatismale, sub formă de cataplasme.

ADVERTISEMENT
Tags: