Life

Planta foarte valoroasă, cu proprietăţi medicale şi alimentare deosebite, din care se face “ceaiul cosmonauților”. Se poate cultiva și în România

Planta foarte valoroasă, din care se prepară “ceaiul cosmonauților”. Are proprietăți medicale și alimentare deosebite. Poate fi cultivată și în România.
08.12.2023 | 11:15
Planta foarte valoroasa cu proprietati medicale si alimentare deosebite din care se face ceaiul cosmonautilor Se poate cultiva si in Romania
Planta cu proprietăți medicale și alimentare deosebite. Sursa foto: anniesannuals.com, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Planta din care se prepară “ceaiul cosmonauților” este foarte valoroasă. Specia are proprietăți medicale și alimentare deosebite. De exemplu, poate fi folosită în tratarea unor boli grave. Nu este originară din România, dar se poate cultiva la noi în țară.

Planta foarte valoroasă din care se prepară “ceaiul cosmonauților”. Are proprietăți medicale și alimentare deosebite

Sideritis Scardica, din care se face “ceaiul cosmonauților”, este o plantă medicinală cu multe proprietăți. Planta crește în zonele de munte din Bulgaria și Grecia. A fost aclimatizată pentru prima dată la noi în țară de către cercetătorii români din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) din Buzău.

ADVERTISEMENT

Planta poate fi cultivată în mod obișnuit în zonele de câmpie. Are multe beneficii pentru organism și se poate folosi pentru tratarea mai multor boli.

Cercetătorii spun că existe date conform cărora planta se poate utiliza pentru a trata sau ameliora anumite boli neurodegenerative. Se poate folosi, de exemplu, pentru tratarea bolii Alzheimer. Este o plantă bogată în antioxidanți.

ADVERTISEMENT

“Avem Sideritis hyssopifolia, o specie nouă, o premieră pentru România şi pentru Europa. Planta este valoroasă din punct de vedere alimentar, pentru că vorbim de un ceai cotat ca printre cele mai scumpe şi rafinate din lume.

Pe lângă aceste calităţi, planta este valoroasă din punct de vedere medicinal pentru că este bogată în antioxidanţi, dar sunt şi studii la nivel internaţional în care se arată că proprietăţile acestei specii ar avea efecte în tratarea unei boli incurabile, numită Alzheimer.

ADVERTISEMENT

Noi nu abordăm foarte mult subiectul acesta, avem colaborări cu zona medicală naţională şi internaţională, dar nu la un nivel atât de mare. Urmărim din punct de vedere al ameliorării şi conservării resurselor de acest tip”, a explicat cercetătorul din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, potrivit Agerpres.

Planta, omologată la nivel european. De ce are această denumire

Această specie a fost omologată la nivel european, cu scopul de o valorifica la adevăratul potențial. De asemenea, se dorește și conservarea speciei. Planta are această denumire deoarece cosmonauții ruși obișnuiau să o consume în misiunile lor.

ADVERTISEMENT

“Noi am plecat de la planta endemică şi am îmbunătăţit-o, am trecut-o în zona de plantă de cultură şi am înscris-o în catalogul naţional şi european.

Suntem bucuroşi că, deşi nu îşi are originea în ţara noastră specia Sideritis Scardica, pe lângă aclimatizare am făcut şi primul pas în omologarea speciei, să o ducem în zona de cultură, mai mult decât se utilizează în sistemul tradiţional.

Faţă de cea recoltată din mediul ei, plantele de aici sunt uniforme în ceea ce priveşte concentraţia în compuşi, să fie standardizate pentru a fi utilizate.

În spatele ei stau multe legende, ba că era folosită de astronauţi în misiunile spaţiale şi îi ajuta, ba chiar că ajută la menţinerea stării de fertilitate”, a declarat Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Mai este și o altă plantă aclimatizată, pentru prima dată, la Banca de Resurse Genetice din Buzău. Este vorba despre Perilla frutescens, originară din Coreea. Specia are proprietăți antialergice și este cercetată la nivel național.

ADVERTISEMENT
Tags: