Life

Planta nelipsită din casele românilor în sezonul rece. Este mare bătaie pe ea în toate piețele din țară. Poate costa și 100 de lei

Crăciunița este una dintre cele mai îndrăgite flori, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. În această perioadă, planta poate fi găsită în toate piețele.
05.12.2023 | 10:04
Planta nelipsita din casele romanilor in sezonul rece Este mare bataie pe ea in toate pietele din tara Poate costa si 100 de lei
Crăciunița este simbolul iernii/ sursa foto: elvila.ro
ADVERTISEMENT

Planta nelipsită din casele românilor în sezonul rece. Este vorba despre Crăciuniță, care în această perioadă este la mare căutare. Această floare este una dintre cele mai adorate flori de către români, mai ales în preajma Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă. Cât a ajuns să coste Crăciunița?

Planta nelipsită din casele românilor în sezonul rece

Crăciunița, denumită și Steaua Crăciunului, este planta sezonului rece. Originară din Mexic și America Centrală, această floare a devenit extrem de populară și la noi în țară. În această perioadă, Crăciunița este cumpărată de toții români, pentru că este simbolul iernilor geroase.

ADVERTISEMENT

Plantele pot fi achiziționate din pieţe şi la florării, cu prețuri între 30 și 100 de lei, însă din serele statului, Crăciunița se poate cumpăra la jumătate de preţ. Crăciunița este o plantă destul de pretențioasă, are nevoie de o perioadă lungă de expunere la soare pentru ca frunzele sale să se coloreze, nu suportă temperaturile foarte scăzute, iar solul ei trebuie să fie bine drenat.

Totuși, până a ajunge în casele noastre de sărbători, această plantă trece printr-un lung proces de îngrjire, în jur de jumătate de an. Crăciunița este deosebită, dar are nevoie și de o îngrijire adecvată. Ghivecele în care se plantează floarea trebuie puse lângă o sursă de lumină, fie naturală, fie artificială.

ADVERTISEMENT

Crăciunița este simbolul iernii

De asemenea, Crăciunița trebuie udată doar atunci când are nevoie. Apa în exces nu îi face bine. Dacă, totuși, se întâmplă să-i cadă frunzele sau să se înnegrească lăstarii, trebuie doar să tundeți planta și să o lăsaţi să crească din nou, timp de câteva luni.

„Este plantată în luna iulie. Urmează un timp de repaus de două săptămâni. Urmează o ciupire la ea, pentru a ramifica după cum se vede multe ramuri frumoase. Este un soi, dar avem mai multe culori. Cea portocalie care se vede acolo, cea cu roşu intens de talie mică, cea de culoare roz, tot de talie mică”, a specificat Petronela Trofin, angajată la seră.

ADVERTISEMENT

De unde se pot cumpăra Crăciunițe ieftine

În piețele din Iași, oamenii pot cumpăra Crăciunițe din serele primăriei. Înainte de Crăciun, peste 3.000 de ghivece sunt pregătite să înveselească casele oamenilor.

„Avem și anul acesta, avem 3.000 de Crăciunițe, acestea sunt în 5 varietăți. Prețul este cel de anul trecut, întrucât am reușit să menținem costurile de producție într-un nivel mai redus și sperăm ca toată lumea să le aprecieze și să se bucure de produsele noastre.

ADVERTISEMENT

A devenit o tradiție, mai ales ca sunt căutate, bineînțeles că ele împodobesc atât instituțiile publice ale municipiului, dar au fost căutate și de cetățenii lașului care au vrut să achiziționeze”, a explicat Laurențiu Ivan, șeful Direcției Servicii Publice Iași, scrie ziarulevenimentul.ro. 

De regulă, prețul este de doar 20 de lei pentru un singur ghiveci cu Crăciuniță, față de sumele mari de la florării și din supermarket-uri. Dacă nu știați, planta, denumită științific Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima, a devenit populară din 1960, fiind rapid asociată cu Sărbătoarea Crăciunului datorită culorii sale, roșu aprins.

ADVERTISEMENT
Tags: