Life

Planta pe care e bine s-o pui în butoiul cu varză murată ca să fie crocantă toată iarna. E trucul bucătarilor mari, puțini îl știu

Condimentul care nu trebuie să lipsească din zeama de la varza murată. O menține tare tot sezonul rece și doar unii știu asta.
21.10.2023 | 15:01
Planta pe care e bine so pui in butoiul cu varza murata ca sa fie crocanta toata iarna E trucul bucatarilor mari putini il stiu
Condimentul care nu trebuie să lipsească din zeama de la varza murată. O menține tare tot sezonul rece și doar unii știu asta. Sursa foto: lauralaurentiu.ro
ADVERTISEMENT

Planta pe care e bine s-o pui în butoiul cu varză murată ca să fie crocantă toată iarna. E trucul bucătarilor mari, puțini îl știu. Trucul care te ajută să ai parte de o conservare perfectă și cu frunze bune pentru oalele cu sarmale.

Condimentul care nu trebuie să lipsească din zeama de la varza murată. O menține tare tot sezonul rece și doar unii știu asta

Condimentul care nu trebuie să lipsească din zeama de la varza murată. O menține tare tot sezonul rece și doar unii știu asta. Se găsește în toate casele și se folosește din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile și proprietățile sale.

ADVERTISEMENT

Are o aromă plăcută, care va fi simțită imediat cum vei lua capacul de la butoi. Se pune mai întâi pe fundul vasul și apoi printre legume. Ei bine, FANATIK te anunță că este vorba de busuioc. Acesta ține varza solidă o perioadă lungă, uneori chiar și până la Paște.

Totul depinde foarte mult și de perioada în care se realizează acest proces. Gospodinele știu că nu trebuie să depășească ziua de Sfântul Dumitru pentru că nu se mai acrește cum trebuie până la sărbătorile de iarnă.

ADVERTISEMENT

Busuiocul este o plantă aromatică care nu oferă doar un miros plăcut, ci și un gust deosebit căpățânilor de varză. E foarte important ca legumele să se pună cu cotorul deasupra, în spațiul gol adăugându-se sare.

Varză murată, cea mai simplă rețetă

Varza murată are mai multe rețete, însă fiecare gospodină și-a perfecționat gusturile de-a lungul vremurilor și fiecare alege să folosească produsele pe care le cunoaște deja. Cel mai simplu preparat conține crenguțe de vișin, de busuioc uscat și de mărar.

ADVERTISEMENT

Bineînțeles că nu trebuie să lipsească varza și sarea grunjoasă neiodată. Unele femei aleg să mai folosească hrean sau 2-3 gutui. Modul de preparare este extrem de simplu și se începe cu spălarea legumelor.

Se îndepărtează primul strat de frunze și se scot cotoarele cu ajutorul unui cuțit ascuțit. În fiecare cotor se adaugă o lingură de sare cu vârf și apoi se adaugă în butoi pe straturi. La final se toarnă saramura și se mai pun câteva crenguțe de mărar.

ADVERTISEMENT

Peste varză se obișnuiește să se așeze o piatră ca totul să stea la fund, nu să se ridice deasupra. Timp de 10 zile se suflă în butoi pentru o murare ca la carte. Varza este numai bună de consumat după aproximativ 5 săptămâni.

ADVERTISEMENT