Life

Varză murată, după rețeta lui Radu Anton Roman. Care este secretul preparatului

Varză murată, realizată la fel ca Radu Anton Roman. Care este pontul pe care trebuie să-l cunoască toate gospodinele din România.
26.09.2023 | 11:50
Varza murata dupa reteta lui Radu Anton Roman Care este secretul preparatului
Varză murată, realizată la fel ca Radu Anton Roman. Care este pontul pe care trebuie să-l cunoască toate gospodinele. Sursa foto: arbuz.com
ADVERTISEMENT

Varză murată, după rețeta lui Radu Anton Roman. Care este secretul preparatului care se pune la butoi în fiecare toamnă. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt ingredientele de care ai nevoie ca totul să iasă ca la carte.

Varză murată, realizată la fel ca Radu Anton Roman. Care este pontul pe care trebuie să-l cunoască toate gospodinele

Varză murată, realizată la fel ca Radu Anton Roman. Iată care este pontul pe care trebuie să-l cunoască toate gospodinele ca leguma să nu se înmoaie și să se păstreze o perioadă cât mai lungă. Cel mai important aspect ține de recipient care trebuie să fie din stejar.

ADVERTISEMENT

Potrivit indicațiilor din cartea Bucate, vinuri și obiceiuri românești, butoiul este bine să aibă și o cană din lemn de cep sau de metal. Aceasta trebuie să fie prevăzută la capătul liber cu un robinet. Un alt secret are legătură cu varza.

Căpățânile de varză trebuie să stea afară timp de două săptămâni. În acest interval ele trebuie să fie atinse de brumă și să se frăgezească, în timp ce butoiul de stejar se opărește și se lasă cu apă și un kilogram de var nestins în el o zi întreagă.

ADVERTISEMENT

În felul acesta se va curăța complet de impurități. Ulterior, se spală din nou în câteva ape clocotite. Pentru a pune la murat legumele este nevoie de următoarele ingrediente: 20-25 de verze, 20 de crengi de mărar uscat, 10 rădăcini de hrean și 10 legături de cimbru uscat.

De asemenea, mai este nevoie de circa 1,5 kilograme de sare grunjoasă, 3-4 gutui galbene, 4-5 pumni de boabe de porumb și un pahar cu boabe de piper. Rețeta lui Radu Anton Roman este una simplă și nu are nevoie de o perioadă lungă de pregătire.

ADVERTISEMENT

Cum se pune la murat varza

Varza se curăță de foile care sunt deasupra și se scobește în zona cotorului. Legumele se așază pe fundul butoiului de lemn cu scobitura în sus pentru că în fiecare gol se adaugă sare. Primul strat mai trebuie să conțină foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui.

Se mai adaugă și câteva rădăcini de hrean. Se adaugă următorul strat de legume și se continuă procesul până când se umple butoiul de stejar. În dreptul cepului se pune o împletitură din crenguțe de mărar ca să nu se astupe și să se poate trage zeama.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va scoate și se va turna la loc de mai multe ori până când se dizolvă complet sarea depusă la fundul butoiului. Ultimul strat este de sare, nicidecum de varză. Se potrivește bine capacul și se apasă cu o lespede de gresie astfel încât varza să se lase în jos mai repede.

Butoiul se acoperă cu o cârpă curată și se lasă în felul acesta o zi și o noapte, fără a se mișca sau a se umbla la el. În cazul în care varza nu are suficientă apă cât să se acopere, se mai adaugă apă fiartă și răcită.

La o săptămână de la acest procedeu se golește butoiul de la cep, se vântură zeama și se toarnă înapoi în butoi. Se repetă procesul până când varza s-a acrit de tot. Recipientul, capacul, lespedea se şterg cu un prosop înmuiat într-o băutură alcoolică tare, cum ar fi rachiul.

Mai apoi, zeama se trage la un interval de 10-20 de zile, în funcție de cât de cald sau frig este afară. Varza murată din butoi ar putea să fie consumată după aproximativ 3 săptămâni de când a fost pusă în butoiul de stejar.

ADVERTISEMENT
Tags:
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat...
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat că are 33 de copii şi o va împărţi în 33 de părţi egale!
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a...
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
Speak și Ștefania vor apărea pe Netflix cu show-ul „Aventura, strigați: Ura!”
Speak și Ștefania vor apărea pe Netflix cu show-ul „Aventura, strigați: Ura!”
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit...
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Uite cum arată 24 de ore în 30 de secunde!