Life

Planta pe care e musai să o ai în casă în noaptea de Revelion și pe 1 ianuarie. Atrage norocul ca un magnet

Floarea care nu trebuie să lipsească din locuință de Anul Nou și în prima zi din 2024. Se spune că aduce binecuvântări mari.
31.12.2023 | 21:00
Planta pe care e musai sa o ai in casa in noaptea de Revelion si pe 1 ianuarie Atrage norocul ca un magnet
Floarea care nu trebuie să lipsească din locuință de Anul Nou și în prima zi din 2024. Se spune că aduce binecuvântări mari. Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Planta pe care e musai să o ai în casă în noaptea de Revelion și pe 1 ianuarie. Atrage norocul ca un magnet. Care este semnificația pe care o are în străinătate, dar și ce spune tradiția românească despre ea.

Floarea care nu trebuie să lipsească din locuință de Anul Nou și în prima zi din 2024. Se spune că aduce binecuvântări mari

Floarea care nu trebuie să lipsească din locuință de Anul Nou și în prima zi din 2024. Se spune că aduce binecuvântări mari. Se agață de fiecare dată la intrarea în casă, în tocul ușii, pentru a ține departe ghinioanele.

ADVERTISEMENT

Se păstrează și în interior, de cele mai multe ori fiind atârnată de uși, lustre sau obiecte înalte. Această plantă se numește vâsc și este cunoscută din filmele americane difuzate, în special, în perioada sezonului rece.

Planta este denumită de specialiști creanga de aur pentru că este cu adevărat magică pentru multe dintre mitologiile europene. De asemenea, vâscul are multe simboluri, cele mai importante fiind libertatea, armonia și curățenia spirituală.

ADVERTISEMENT

Această floare este asociată cu norocul în dragoste, motiv pentru care tradiția spune că e bine ca îndrăgostiții să se sărute sub ea. Obiceiul a pornit de la greci, cu ocazia sărbătoririi Saturnaliilor. El aduce prosperitate, fericire și mulți ani împreună.

În tradiția populară se spune că cei aflați într-o relație sentimentală urmează să se căsătorească în anul ce vine dacă se sărută sub vâsc la miezul nopții, de Revelion. Totodată, cei care țin cont de acest obicei se vor logodi curând.

ADVERTISEMENT

Mai mult, dacă un cuplu îndrăgostit se sărută sub vâsc înseamnă că va avea o relaţie lungă şi frumoasă. Obiceiul mai spune că se rupe una dintre bobițele albe ale florii de fiecare dată când un bărbat sărută o femeie.

În momentul în care nu mai există nicio bobiță, pentru că au fost rupte toate, nimeni nu mai trebuie să se așeze sub vâsc pentru a se săruta. Nicio fată nu are voie să refuze sărutul care poate însemna iubire, prietenie sau noroc.

ADVERTISEMENT
Buchete de vâsc
Buchete de vâsc. Ce spune tradiția despre această plantă. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik

Ce spun românii despre tradiția vâscului

Vâscul este o plantă care se regăsește în foarte multe culturi, semnificațiile fiind diferite de la o regiune la alta. De ceva vreme a ajuns și în România, unde este cumpărat de multe persoane care țin cont de tradiții.

Fetele care doresc să fie sărutate de Revelion sau să aibă noroc în noul an cumpără floarea care costă de la 2 până la 10 lei crenguța. Comercianții sunt foarte încântați că floarea este la mare căutare perioada aceasta.

„Ăsta este ultimul. L-am dat. Am avut un sac. Ia lumea vâsc, crenguțe, buchete la 2, 3 lei, depinde de buchet. Crenguțe mari sunt 10 lei, dar nu mai avem. Eu, unul, nu mai am”, a declarat un vânzător de vâsc din Craiova, scrie euronews.ro.

„Păi se zice că la Anul Nou să te săruți cu jumătatea, ca să-ți meargă bine. Facem asta în fiecare an, avem 50 de ani de căsnicie și mergem înainte cu sanatate și cu înțelegere”, a mărturisit o cumpărătoare, mai arată sursa menționată anterior.

ADVERTISEMENT