Life

Planta pe care mulți români o distrug, fără să știe pentru ce e bună. Are efecte calmante, deși are un aspect neprietenos

Plante pe care majoritatea românilor o distrug, dar nu știu câte proprietăți are, de fapt, aceasta. Aspectul este unul neprietenos.
14.04.2024 | 08:30
Planta pe care multi romani o distrug fara sa stie pentru ce e buna Are efecte calmante desi are un aspect neprietenos
Planta pe care românii o distrug, deși are numeroase beneficii. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Atunci când fac curat în grădină, mulți români distrug pălămida, mai ales că are și un aspect complet neprietenos. Însă, aceasta are numeroase beneficii, având aspecte calmante.

Planta pe care românii o distrug, dar care are efecte calmante

De ani de zile, pălămida- planta de care majoritatea românilor fugeau, mai ales în copilărie, este folosită în medicina tradițională de secole. Această plantă are în compoziție mai mulți compuși activi, precum alcaloizi, saponine și flavonoide, cunoscute pentru efectele terapeutice.

ADVERTISEMENT

Pălămida are efect analgezic, calmează durerea și reduce inflamația. Astfel că, poate fi folosită pentru a trata durerile de cap, durerile de dinți, precum și durerile musculare. În plus, are și efecte sedative.

Totodată, planta pe care românii o distrug este utilizată și pentru tratarea anxietății și insomniei și este cunoscută pentru contribuția sa la calmarea minții și la promovarea relaxării.

ADVERTISEMENT

Se crede că această plantă are efecte antiinflamatorii și poate contribui la tratarea afecțiunilor de stomac, crampe și indigestie. Pe de altă parte, ar putea avea efect laxativ și ameliorează constipația.

Se poate folosi la mâncare

Pălămida nu se poate folosi doar în scopuri medicinale, ci și la mâncare. Frunzele și fructele de pădure ale plantei pot fi utilizate ca și colorant alimentar natural, pentru a adăuga o nuanță galbenă sau portocalie.

ADVERTISEMENT

Frunzele plantei sunt, pe de altă parte, ca și garnitură, ori ca potențator de aromă în salate și alte feluri de mâncare. Pălămida este ușor de cultivat și poate fi pusă chiar și în ghiveci.

Pălămida se dezvoltă bine în soluri bine drenate și preferă expunerea completă la soare și trebuie udate regulat. Planta rezistă la dăunători și boli, însă poate fi sensibilă la infecții fungice.

ADVERTISEMENT

De menționat este că planta poate fi găsită în culturile de floarea-soarelui, porumb, dar și în alte culturi. Iar pentru a scăpa de ea, pot fi folosite diferite substanțe disponibile pe piață.

ADVERTISEMENT