News

Planul de pace în 10 puncte al lui Volodimir Zelenski. În ce condiții s-ar putea încheia războiul din Ucraina

Președintele ucrainean a făcut un tur de forță diplomatic pentru a-și promova planul de pace în 10 puncte, Zelenski a cerut organizarea unui Summit global pe baza acestui plan.
28.12.2022 | 13:56
Planul de pace in 10 puncte al lui Volodimir Zelenski In ce conditii sar putea incheia razboiul din Ucraina
Rusia a respins propunerea președintelui Zelenski Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a promovat energic planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alții, cu președintele SUA, Joe Biden, și îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.

Cum arată planul de pace în 10 puncte al lui Volodimir Zelenski

Liderul de la Kiev și-a anunțat pentru prima dată planul de pace la un summit din noiembrie al Grupului celor 20 de economii majore.

ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, planul președintelui Zelenski prevede:

1. Securitatea radiologică și nucleară, concentrându-se pe restabilirea siguranței în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, care este acum ocupată de Rusia.

2. Securitatea alimentară, inclusiv protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.

ADVERTISEMENT

3. Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț asupra resurselor energetice rusești, precum și pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii sale energetice, jumătate din aceasta fiind afectată de atacurile rusești.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia.

ADVERTISEMENT

5. Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU, despre care Zelenski a spus că “nu poate fi negociată”.

6. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

ADVERTISEMENT

7. Justiție, inclusiv înființarea unui tribunal special pentru a urmări în justiție crimele de război rusești.

8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare și restaurarea instalațiilor de tratare a apei.

9. Prevenirea escaladării conflictului și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euro-atlantic, inclusiv garanții pentru Ucraina.

10. Confirmarea sfârșitului războiului, inclusiv un document semnat de părțile implicate.

Zelenski a cerut un summit global pentru pace

În decembrie, Zelenski i-a îndemnat pe liderii Grupului celor 7 națiuni să susțină ideea sa de Summit Global al Păcii, care să se desfășoare în această iarnă și care să se concentreze pe planul de pace “în ansamblu sau pe anumite puncte specifice în particular”.

Rusia a respins luna aceasta propunerea de pace a lui Zelenski, iar Moscova a reiterat marți că nu va renunța la niciun teritoriu pe care l-a luat cu forța, aproximativ o cincime din Ucraina, pe care spune că l-a anexat.

Zelenski a fost într-o avalanșă diplomatică prezentându-și planul liderilor, inclusiv lui Biden, președintelui francez Emmanuel Macron și premierului indian Narendra Modi, a cărui țară a preluat președinția G20.

Sprijinul lumii occidentale pentru armata ucraineană a ajuns la miliarde de dolari, iar națiunile s-au grăbit să ajute Kievul la deminare și la repararea infrastructurii energetice.

Dar răspunsul la planul de pace al lui Zelenski și la summitul de pace propus de acesta a fost mai precaut.

În timpul vizitei lui Zelenskiy la Washington la 22 decembrie, Biden a declarat doar că el și Zelenski “împărtășesc exact aceeași viziune” pentru pace și că Statele Unite se angajează să se asigure că Ucraina se poate apăra singură.

Modi, al cărui guvern nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei asupra Ucrainei, a declarat că, după prezentarea planului de către Zelenski, a “reiterat cu tărie” apelul său pentru încetarea imediată a ostilităților și a transmis sprijinul Indiei pentru orice eforturi de pace.

Liderii G7 au declarat că s-au angajat să aducă pacea în Ucraina “în conformitate cu drepturile sale consacrate în Carta ONU”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că șansele pentru orice discuții de pace sunt mici în curând. “Cred că confruntarea militară va continua și cred că va trebui să așteptăm în continuare un moment în care vor fi posibile negocieri serioase pentru pace”, a declarat el la sfârșitul lunii decembrie.

ADVERTISEMENT